19 Nisan 2024 Cuma

Yunanistan'da enflasyona karşı 1 günlük genel grev

Yunanistan'da enflasyonun yüzde 12'ye çıkmasının ardından yüz binlerce işçi ve emekçi 1 günlük genel greve çıktı. Grev sonucu ülke çapında hayat büyük ölçüde sekteye uğrarken, Atina'da sokaklara dökülen halk polisle çatıştı.

Yunanistan'da enflasyonun yüzde 12'yle 30 yılın zirvesine ulaşmasının ardından ülkedeki işçi ve emekçiler bu yıl içerisinde 2'nci kez 1 günlük genel greve gitti. Başkent Atina'da bulunan parlamento binasına yürüyen onbinler, işten çıkarmaların ve maaş kesintilerinin son bulmasını, maaşların yaşanabilir bir düzeye yükseltilmesini istedi.

Yunan İşçileri Genel Konfederasyonu (GSEE) ve Devlet Memurları Konfederasyonu'nun (ADEDY) ortak çağrısıyla düzenlenen greve, ulaşım, eğitim, sağlık, inşaat, telekomünikasyon, lojistik sektörleri başta olmak üzere onlarca sektörden yüz binlerce işçi katıldı. 2015'ten bu yana düzenlenen en geniş kapsamlı genel grev sonucu, ülke çapında hayat büyük ölçüde kesintiye uğradı.

Atina'da ise on binlerce insan "İşten çıkarmalara hayır", "Maaş kesintilerine hayır" pankartlarıyla parlamento binasına yürüyüş düzenledi. Enflasyonun Yunanistan halkını nefessiz bıraktığını söyleyen kitle, ülke maaşlarının Avrupa'nın en düşüklerinden, temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarının ise Avrupa'nın en yükseklerinden biri olduğuna dikkat çekti. 

"Sadece hayatta kalmak değil, yaşamak istiyoruz" diyen onbinler, hükümetin ekonomik krizle birlikte yükselişe geçen elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt ücretlerine ilişkin attığı adımların yetersizliğini eleştirdi. Muhafazakar hükümetin enerji fiyatları konusunda dağıttığı yardım paketlerinin büyük şirketlere gittiğine işaret eden halk, yüksek kira artışları ve ev fiyatlarının da can yakıcı bir soruna dönüştüğünü kaydetti. Hükümetin sosyal yardımlara 9 milyar Euro harcadığına dikkat çeken halk, kendilerine ise sus payı olarak kırıntılar verildiğini söyledi.

"Herkes için daha yüksek maaşlar ve sosyal güvence istiyoruz" diyen halk, Atina ve Selanik'teki eylemlerde yer yer polisle de çatıştı. Polisler eylemcilere biber gazı ve plastik mermiyle saldırırken, eylemciler molotof kokteyli ve taşlarla direndi.