26 Nisan 2024 Cuma

Yılmaz: Hiçbir motokurye emekçisi bu haksızlığa göz yummamalı

Yemeksepeti'nin Eyüp Sultan Rami Deposu'nda sefalet ücretine karşı direnişe katıldığı için işten atılan Doğu Yılmaz, depo önünde başlattığı nöbeti sürdürürken, tüm motokurye emekçilerine birleşik mücadele örme ve bu direnişi sahiplenme çağrısı yaptı.

Yemeksepeti'nin Eyüp Sultan Rami Deposu'nda motokurye olarak çalışan Doğu Yılmaz, sefalet ücreti ve ağır çalışma koşullarına karşı şubat ayında başlayan eylemlere katıldığı için 12 Mayıs'ta işten atıldı.

İşten atma saldırısına karşı depo önünde direnişe başlayan Yılmaz, direnişin 3'üncü gününde de depo önüne gelerek "Haksız hukuksuz işten atmayı kabul etmiyorum! Yemeksepeti işçisi köle değildir" pankartı açtı. Yılmaz, depo önünde sürdürdüğü nöbette bütün motokurye işçilerini ve emek örgütlerini dayanışmaya çağırdı.

ETHA'ya konuşan Yılmaz, 3 yıldır Yemeksepeti'nde motokurye olarak çalıştığını kaydederek, bunun son 2 yılında Türk-İş'e bağlı TÜMTİS sendikasıyla örgütlenme faaliyetlerinde bulunduğunu belirtti. Yemeksepeti yönetiminin sendikal faaliyetin önünü kesmek için işçileri taşımacılık işkolundan ofis büro güzel sanatlar işkoluna geçirdiğini ifade eden Yılmaz, patronların bununla da sınırlı kalmayarak işçilerin bordrosuz çalıştığı esnaf kuryelik sistemini dayattığını dile getirdi.

"Banabi'nin kurulmasıyla Yemeksepeti daha çok yaygınlaştı, daha güçlendi ve tabi bu 3 sene içerisinde işçilere zam da yapmayarak adım adım sefalet ücretini tamamlamaya çalıştı" diyen Yılmaz, şubat ayında başlayan direnişteki en büyük itirazın da bu sefalet ücretine yapıldığını söyledi. Yılmaz, sefalet ücretinin yanı sıra ciddi bir rekabet sistemi ve performans dayatması olduğunu kaydederek, işçiler hastalık sebebiyle izin kullandığında dahi primlerinin yüzde elli kesintiye uğratıldığını aktardı.

Binlerce Yemeksepeti işçisinin ülkenin dört bir yanında eyleme geçtiği sürecin iş yavaşlatma ve kontak kapatmalarla devam ettiğini hatırlatan Yılmaz, direniş süreci içerisinde eylemlere katıldığı gerekçesiyle kendi hakkında 3 farklı tutanak tutulduğunu dile getirdi. Son olarak ise motorunda oluşan bir arıza sebebiyle yine tutanak tutulduğunu ve işten atıldığını kaydeden Yılmaz, cuma gününe kadar saat 13.00-16.00 arası depo önünde nöbette olacağını ve cuma gününü genel merkez önünde kitlesel bir eylemle direnişi sürdüreceğini duyurdu.

Yılmaz, şöyle devam etti: "Kurye emekçileri gerçekten zor şartlarda çalışıyor, her gün kazalar oluyor. Yüksek riskli bir iş yapıyoruz, kanımızla beslenen şirketler karşımızda. İş koşullarımız ve insanca yaşam koşullarımız iyi değil. O yüzden motokurye emekçilerinin birleşik mücadele örmesi gerekiyor. Haksızlığa, hukuksuzluğa göz yummasınlar. Buradan en başta motokurye emekçilerine ve tüm emek örgütlerine direnişe destek vermeleri için çağrıda bulunuyorum."