28 Nisan 2024 Pazar

Yenilenme ve gençlik enerjisi ile buluşma

2010 yılında "Cins bilinciyle aydınlanıyor, kadın devrimiyle özgürleşiyor ve siyasetin merkezine yürüyoruz" şiarıyla yola çıktı sosyalist kadınlar. SKM'nin kuruluşundan bugüne görev omuzlayan en genç sözcüsünü ve MYK bileşimini seçti. Genç kadınların mücadele azmi, dinamizmi, yaratıcılığı ve güçlü iradesi ile 14 yıllık birikimi oluşturan deneyim bu kongrede buluştu. Kongrenin bu güçlü yanı, elbette yeni dönemde görev alacak yönetim organlarına da yansıdı.

Politik islamcı saray faşizminin kadınların kazanımlarına yönelik saldırılarının arttığı, kadın siyasetçilerin erkek egemen siyaset anlayışına karşı çıkma cüretini tutuklanma gerekçesi yaptığı, kadın katliamlarının cins kırımına dönüştüğü, kadın derneklerinin kapatıldığı, şef tipi aile sistemi ile kadının sermaye-erkek egemenliği cenderesinde ezildiği bu koşullarda sosyalist kadınlar "Örgütlenelim, faşizmi isyanımızla yenelim" şiarı ile 7. Kongresini topladı. Kongre sosyalist kadın hareketinin kırılmayan iradesini ve faşizme karşı kadın özgürlük mücadelesini büyütme kararlılığını bir kez daha ortaya çıkardı.

Yükselen yeni faşist hareketlere ve iktidarlara karşı dünyada gelişen kadın isyanı, Rojava kadın devrimi, İran-Rojhilat'ta Jîna Mahsa Amini isyanı, uluslararası kadın hareketinin öfkesi, Türkiye ve Kuzey Kürdistan kadın hareketinin inatla direnme enerjisi kongreyi örgütleme iradesine güç verdi ve faşizmi yenme kararlılığını büyüttü. AKP-MHP faşizmi kadın hareketine ve politik kadınlara sadece zor araçları ile saldırmıyor, aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesi ideolojisi liberal ve sağ popülist eğilimler tarafından da saldırı altında. Sosyalist kadınlar, erkek egemen faşist rejimin fiziki ve ideolojik saldırıları karşısında, kadın özgürlük mücadelesinin teorik ve ideolojik zehirlenmelere karşı korunması, geliştirilmesi görevini gelecek dönenim görevleri arasında tarif etti. Sadece kadınların binbir bedel ödeyerek elde ettiği kazanımları değil, aynı zamanda kadın cinsinin toplumsal ve cins olarak kurtuluş ideolojisini oluşturan kadın devrimi fikri, kadınların ve LGBTİ+'ların birlikte yol yürümesini kolaylaştıran kadın özgürlükçü ilkeler ve ezilen cinsel yönelimler ve kimliklerle kurulan yol arkadaşlığının rengini belirleyen ilkeleri korumanın da tarihsel sorumluluk olduğunu ifade ederek teorik-politik-ideolojik niteliği yükseltme hedefini somutladı.

Kadın hareketi sokağı terk etmeyen bir irade sergiliyor. Ancak 28 Mayıs seçimleri öncesi yapılan 8 Mart'ta "Bu son yasaklı 8 Mart'ımız" fikri kadın hareketinde bir kırılma ve durgunluk yarattı. AKP-MHP faşizminin seçimler sürecinde oluşturduğu Taliban ittifakı, son yıllarda yoğunlaştırdığı kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılarını seçimlerden sonra daha da artırdı. Anayasa tartışmaları, 6284'ün kaldırılması, nafaka hakkının gasbı tartışmaları oluşan bu ittifakın kadınlara yönelik düşman saldırılarının sadece bir kısmı. Bu saldırılara karşı kadın kitlelerinin öfkesini kadın isyanı ile buluşturma ve faşizmi yenme kararlılığını yükseltme sorumluluğu artarak devam ediyor. Sosyalist kadınlar tam da bu saldırılardan yola çıkarak takvimsel günlerdeki Taksim iradesini kuşanmanın, savaş, sömürgeci işgal, artan yoksulluk, hayat pahalılığı gibi politik gündemlerle ilişkilenme görevlerine işaret etti. Sosyalist kadınlar, toplumsal mücadelenin gündemlerini kadın kitlelerine taşıma ve kadın özgürlük mücadelesinin gündemlerini işçi ve emekçilerle buluşturma görevinin ışığında yeni dönemi örgütleme sorumluluğu ile yürüyeceğini bir kez daha ilan etti.

Faşizmi yenmek ve cins özgürlükçü bir dünya kurmak için kadın devrimini toplumsal devrimle buluşturma zorunluluğumuz var. Bu tarihsel sorumluluğun politikasını oluşturmak kadar eylem biçimlerini de geliştirme ihtiyacı bulunuyor. Avrupa kadın hareketinde gelişen ve yayılan kadın grevinin Türkiye ve Kürdistan'da 25 Kasım ve 8 Mart gibi takvimsel günlere sıkıştırılan tartışmalarını aşmak, kadın grevinin kadın isyanını ve öfkesini toplumsal mücadeleyle birleştirmedeki rolünü açığa çıkarmak, kadın hareketiyle buluşturmak önemli bir yerde duruyor. Erkek egemen faşist saray rejiminin kadınların kazanılmış haklarına, kadın özgürlük mücadelesinin gelişmesinin önünü kesmeye yönelik saldırılarının herhangi bir dönemecinde, kadın grevi, mücadelenin önemli araçlarından biri haline getirilebilir.

Toplumsal erkeklik sadece işçi ve emekçi kadınların sömürüsünü derinleştirmiyor aynı zamanda işçi ve emekçi erkeklerin kendi sınıfına yabancılaşmasına neden oluyor. İşçi sınıfının kurtuluş mücadelesi kadın devrimi ile buluşmadığı durumda burjuva erkek egemen sistemin yıkılması mümkün olmayacaktır. İşçi sınıfının yarısı olan erkeklerin kadın özgürlük mücadelesinin enerjisi ve gündemleri ile buluşma zorunluluğu, kapitalist sisteme, faşist saray rejimine karşı mücadelede önemli sacayaklarından biridir. Sosyalist erkeklerin bu konudaki yol açıcı pratikleri, "toplumsal yüzleşme" çağrısına verecekleri yanıt, pratik özeleştirileri, toplumsal erkekliğe ve erkek egemen sisteme karşı mücadelede önemli bir yerde duruyor.

2010 yılında "Cins bilinciyle aydınlanıyor, kadın devrimiyle özgürleşiyor ve siyasetin merkezine yürüyoruz" şiarıyla yola çıktı sosyalist kadınlar. SKM'nin kuruluşundan bugüne görev omuzlayan en genç sözcüsünü ve MYK bileşimini seçti. Genç kadınların mücadele azmi, dinamizmi, yaratıcılığı ve güçlü iradesi ile 14 yıllık birikimi oluşturan deneyim bu kongrede buluştu. Kongrenin bu güçlü yanı, elbette yeni dönemde görev alacak yönetim organlarına da yansıdı. Bu güç sadece sözcü ve MYK'nın gençleşmesinde somutlanan bir sınırlılık taşımadı, tartışmalarda ve alınan kararlarda genç kadın mücadelesiyle buluşma kararlılığı da ortaya çıktı.

Uzun ve kapsamlı bir hazırlık sürecinin sonucunda toplanan kongre, sosyalist kadınların son 2 yılının güçlü ve zayıf yanlarını ortaya koymakta oldukça cesur ve verimli tartışmalar yaptı. Sadece başarının değil başarısızlıkların da kolektif olarak sahiplenildiği, her bir kadın yoldaşın eleştirel ve özeleştirel tartışmalarla yeni dönemi örgütleme kararlılığını ortaya koyduğu bir atmosfer hakimdi. Kadın devrimi programının ve sosyalist kadın olmanın tarihsel sorumluluğunu ve görevlerini akıl ve yön birliğiyle somutlayan verimli tartışmalar, katılan her bir kadının katkısı ile derinleşti. Yeni mücadele dönemini kolektif kadın gücü ve kadın önderleşmesi ile kazanma iradesi açığa çıkardı.
Geride bıraktığımız dönemde kadın hareketinin değişik özneleri gibi sosyalist kadınlar da faşizmin yoğun saldırılarıyla karşılaştı, MYK üyelerinin çoğunluğu değişik zaman aralıklarında tutsak düştü. Bu bize merkezi örgüt mekanizmalarını korumak, örgütlülüğü yerellere doğru genişletme ihtiyacının aciliyetini gösteriyor. Sosyalist kadınlar tabii ki bu kongrede, bu ihtiyacın ivediliğini bilince çıkardı. Yerelleşme ve yerel örgütlerle birlikte politika yapmak, esnek araçlar ve örgütlerle kadınlar kitlesiyle buluşmanın yol ve yöntemleri, yaratıcı ve zengin öneriler ile gelecek dönemi kazanmada parola olarak belirlendi.

Sorunları çözme iradesi, niteliği yükseltme kararlılığı, fiili meşru mücadele araç ve biçimlerinin yanında yaratıcı kitle eylemleri, sosyalist kadınların ortak akıl, yön birliği, yeni dönemi kazanma kararlılığı ve parti içi erkek egemenliği ile mücadele iradesi tartışmalarda öne çıkan özelliklerdi. Sosyalist kadınlar uzunca bir süredir yaptıkları, sosyalist erkeklerin kadın partisinde mücadele yürüttükleri gerçeğini kavratma, bunun temel ayırt edici çizgi olduğu tartışmalarını bu kongreye de taşıdı. Sosyalist erkeklerin kadın özgürlük mücadelesinin politik gündemleri ile kurduğu sınırlı ilişki acil olarak değiştirilmesi gerekiyor. Bu ilişki takvimsel günlerden ve teknik ilişki biçiminden ve sosyalist kadınlara "yardımcı" olarak konumlanma darlığından çıkarılmalı. Sosyalist erkekler kadın kitlelerini birlikte örgütlemeli, erkek egemenliğinin görünen her biçimine karşı hemcinsleri arasında mücadeleyi ajitasyon ve propagandanın konusu yapmalı, somut örneklerle pratik özeleştiri vermelidirler.

Sosyalist kadınlar, mücadelenin zorlu süreçlerinde direnmenin, başarı kadar başarısızlıktan da öğrenmenin, eleştiri ve özeleştirinin devrimci şiddetiyle yenilenmenin, kadın aklı ve iradesini güçlendirmenin, birbirinden öğrenme, birbirinin güçlü yanına yaslanma ve zayıf yönünü güçlendirme anlayışını rehber edinerek yeni dönemde yollarına devam edecekler. Bunun sosyalist kadın hareketini daha da güçlendireceği açık. Şimdi oluşan ortak akıl, irade ve yön birliğini kadın kitleleri ile buluşturma zamanı. Parola açık: Örgütlenelim, özgürleşelim ve faşizmi kadın isyanı ile yenelim.

*İşçi Sınıfı ve Ezilenlerin Sesi ATILIM gazetesinin 11 Ocak tarihli 150. sayı başyazısı.