17 Mayıs 2024 Cuma

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: Sokakta olmaya devam edeceğiz

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, her ayın 11'inde yaptığı eylemlerine bu ay da devam etti. Karantina ile birlikte artan erkek şiddetine dikkat çeten İnisiyatif, "Pandemide erkekliğin pekişmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Kadınlar, sokakta olmaya devam edeceklerini belirtti. 

Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar, "Pandemiden de erkek şiddetinden de koru" yazılı pankartı açtı. Kadınlar süre konuşmalar yaparak, pandemiye de erkek şiddetine de teslim olmayacaklarını belirtti.

Açıklamayı okuyan Sinem Tuğcu, devletin kadına yönelik şiddeti önlemek için önlem almadığı gibi erkekleri cesaretlendirdiğini ve şiddetin önünü açan yasalar çıkardığını söyledi. İnfaz Yasası ile birlikte kadın ve çocuklara yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Tuğcu, Saray'ın Diyanet, medya gibi tüm olanaklarını kullanarak suç işlemeye devam ettiğini dile getirdi.

Gülistan Doku'nun akıbetinin neden gizlendiğini soran Tuğcu, şöyle konuştu: "Sadece Gülistan'a ne olduğunu sormuyoruz maalesef. AKP'li vekil Şirin Ünal'ın evinde şüpheli bir biçimde ölen Nadira Kardirova'nın dosyası kapatıldı. Nadira'nın ölümünde bu kadar şüphe varken, dosyasının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Unutulmasın ki; Şule Çet'in dosyasının üzeri de kapatılmıştı ama verdiğimiz mücadele ile kız kardeşimiz için adalet sağladık. Nadira'nın dosyasının peşini bırakmayacağız" dedi.

Kadınların sadece pandemi ile değil aynı zamanda erkek egemen sistemle mücadelede ettiğinin altını çizen Tuğcu, şöyle devam etti: "Erkeklik mi daha tehlikeli bizim için, korona mı tartışılır. Ama bildiğimiz bir şey var ki hangi koşullarda olursa olsun erkek şiddetini meşrulaştıran, erkek egemenliğini pekiştiren uygulamalara geçit vermeyeceğiz. Pandemi bile olsa sokakta olmaya devam edeceğiz. Erkek adalet değil, gerçek adalet."

Açıklama,"Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Yaşasın kadın dayanışması", "Bağır bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz"  soğanlarıyla sonlanırken, eylemi izleyenler alkışlarla destek verdi.