28 Mart 2024 Perşembe

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: Dilan'ı tehdit eden Abdullah Atasoy tutuklansın

Dilan Yaman'ın boşandığı erkek tarafından tehdit edilmesine ilişkin davanın duruşması Kartal Adliyesi'nde görüldü. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, "Kadın dayanışmasının gücüyle kadın adaletini, gerçek adaleti sağlamak için Dilan'ın yanındayız" dedi. Erkek yargı Dilan'ı ölümle tehdit eden ve şiddet uygulayan erkeğe cüzi miktarda para cezası verdi. Yaşamak İstiyoruz İnisayatifi üyesi kadınlar karara tepki gösterdi.

Dilan Yaman'ın 6 ay önce boşandığı erkek tarafından tehdit edilmesine ilişkin dava Kartal Adliyesi'nde görüldü. İstanbul Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Dilan'ı ölümle tehdit eden Abdullah Atasoy adlı erkek yargı tarafından aklandı.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyeleri, duruşma öncesi Kartal Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Abdullah Atasoy tutuklansın" sloganlarının atıldığı açıklamada Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi Sözcüsü Sinem Tuğcu açıklama yaptı.

Dilan Yaman'ın "Sesimi duyun", "Yaşamak istiyorum" talebini yükseltmek için Kartal Anadolu Adliyesi önünde bir araya geldiklerini söyleyen Tuğcu, "Erkek yargının tam karşısında, kadın dayanışmasının gücüyle kadın adaletini, gerçek adaleti sağlamak için Dilan'ın yanındayız" dedi.

Dilan'ın evli olduğu erkek Abdullah Atasoy tarafından 2 sene boyunca sistematik şiddete maruz kaldığını, 2.5 sene süren boşanma süresince de taciz ve tehditleriyle şiddetini sürdürdüğünü belirten Tuğcu, 6 ay önce boşanma süreci tamamlanmasına ve hakkında uzaklaştırma kararı verilmesine rağmen Abdullah Atasoy'un tehdit ve tacizlerine devam ettiğini kaydetti.

Erkek yargının koruma ve aklamaya yönelik kararlarına devam etmesinin kadın katliamlarına yol açtığını vurgulayan Tuğcu, "Biz kadınlar birlikte mücadele etmeye, 'yaşamak istiyoruz' çığlığını büyütmeye devam ettiğimiz sürece birbirimizden güç alarak, kazanacağımızı biliyoruz. O yüzden bir kez daha tekrarlıyoruz bir kadının daha katledilmesine, şiddete maruz kalmasına sessiz kalmayacağız! Dayanışmamızı büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR
Açıklamada konuşan Dilan Yaman'ın annesi Saniye Yaman, kızının evli olduğu ve ayrıldıktan sonraki süreçte yaşadığı şiddeti ve ölüm tehditlerini anlattı. Abdullah Atasoy'un kızının çalıştığı işyerini bastığını, evinin kapısına dayandığını, tehdit ve tacizlerini sürdürdüğünü anlatan Saniye Yaman, "Yarın bir gün kızı katledilen annelerden olmak istemiyorum. Bu adalet sarayının önünde Gülistan Doku'nun annesi gibi oturmak istemiyorum. Adaletse şimdi adalet. Geciken adalet adalet değildir. Erkekler yargılanmadığı için bu kadar tecavüz ve şiddete başvuruyorlar. Biz erkek adalet istemiyoruz gerçek adalet istiyoruz" dedi.

ERKEK YARGI TEHDİTLERİ GÖRMEZDEN GELDİ
İstanbul Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, mahkeme hakimi, Abdullah Atasoy'un Dilan Yaman'a yönelik sistematik şiddeti ve tehditlerini görmezden geldi. Mahkeme hakimi, Atasoy hakkında "Kişilerin huzur ve sükununu bozma" suçundan beraat kararı verdi, belirsizlik içeren 'sair tehdit' tanımı yaparak 2 bin TL adli para cezası uyguladı. Ayrıca, "hakaret" suçundan 2 bin 400 TL para cezası vererek her iki para cezası için de 5 taksitle ödeme kararı verdi.

ERKEK YARGI ERKEKTEN YANA KARAR VERDİ
Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi Sözcüsü Sinem Tuğcu, erkek yargının erkekten yana verdiği bir karara daha tanıklık ettiklerini söyledi.

KADINLARIN ADALETİNİ SAĞLAMAK İÇİN ADLİYELERİN ÖNÜNDE OLACAĞIZ
Dilan Yaman'a yıllarca sistematik şiddet uygulayan erkeğin sırtının sıvazlandığını kaydeden Tuğcu, "Abdullah Atasoy'a cüzi miktarlarda maddi yaptırım uygulandı. Bu kararın hiçbir caydırıcılığı yok. Dilan ve ailesine yaşam güvencesi ve şiddet görmeyeceğine dair bir karar alınmadı. Kadını korumayan kararların kadınların hayatına mal olduğunu çok iyi biliyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet demeye devam edeceğiz. Kadın dayanışması yaşatır demeye ve kadınların adaletini sağlamak için adliyelerin önünde biz buradayız demeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Eylem, "Erkek adalet, gerçek adalet", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla sona erdi.