17 Mayıs 2024 Cuma

Yaşamak İstiyoruz: Ayşegül'ün hayatını şansa bırakmamak için buradayız

Ayşegül Cora ve kızlarına işkence uygulayan, boşanmak istediği için de katletmeye çalışan Hasan Cora, "Balkondan atmaya çalıştığım için açılan davada beraat ettim" diyerek, şiddet uygulamadığını kanıtlamaya çalıştı. Duruşma, Mayıs ayına ertelendi. Açıklama yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, "Ayşegül, bugün yanımızdaysa, Fatma gibi, Ceren gibi anmıyorsak onu sadece şans. Ama artık Ayşegül'ün hayatını şansa bırakmamak için buradayız" dedi, dayanışma çağrısı yaptı.

Ayşegül Cora'yı defalarca katletmeye çalışan Engin Cora'nın yargılandığı davaya Bakırköy'de devam ediliyor.

Duruşmayı Cora'ın ailesi, SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci ve Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyeleri de takip etti.

SANIK ŞİDDET UYGULAMADIĞINI, HAKKINDA AÇILAN DAVA İLE KANITLAMAYA ÇALIŞTI
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu olan sanık Hasan Engin Cora getirildi.

Daha önce mahkemeye yazılı savunma verdiğini ve bunu tekrarladığını söyleyen sanık Cora, hakkındaki iddiaların yalan olduğunu savundu.

Ayşegül Cora ve çocuklarına şiddet uygulamadığını ya da tehdit etmediğini iddia eden Engin Cora, Ayşegül Cora'yı balkondan atmaya çalıştığı için hakkında dava açıldığını, ancak beraat kararı verildiğini söylemesi dikkat çekti.

Mahkeme heyeti, avukatlarının talebi üzerine olay günü Ayşegül Cora'nın elinde olan telefondaki ses kaydının tümünün çözümü için bilirkişiye gönderilmesine, sanığın cezai ehliyetinin yerinde olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasına karar verdi. 

Sanık Hasan Engin Cora'nın tutukluluk halinin devamına karar verilerek bir sonraki duruşma 14 Mayıs'a ertelendi.

'DEVLET ÖNLEM ALMIYOR, MEDYA ERKEĞİ AKLIYOR, YARGI CESARETLENDİRİYOR'
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, duruşmadan önce Bakırköy Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Açılama yapan Havva Cuştan, kadına yönelik şiddetin cins kırımına dönüştüğünü, devletin önlem almak yerine erkekleri cesaretlendirdiğini söyledi. Cuştan, "Cinsiyetçi medya kadının yaşadığı her türlü şiddette erkeği aklarken, yargı cezasızlık politikaları ile erkekleri cesaretlendiriyor, devlet ise uygulaması gereken 6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamadığı gibi kadınların mücadelesi ile kazandığı bu kanunları kaldırmak istiyor."

Kadınların adliyelerden sokaklara "yaşamak istiyoruz" şiarını yükselttiklerini vurgulayan Cuştan, yaşamak için mücadele edenlerden birinin de Ayşegül Cora olduğunu kaydetti.

'AYŞEGÜL'ÜN HAYATINI ŞANSA BIRAKMAMAK İÇİN BURADAYIZ'
Ayşegül Cora'nın, yıllarca kendisine ve kızlarına sistematik işkence uygulayan Hasan Cora'dan boşanmak istediği için defalarca ölümle burun buruna geldiğini belirten Cuştan, şunları söyledi: "Ayşegül, bugün yanımızdaysa, Fatma gibi, Ceren gibi anmıyorsak onu sadece şans. Ama artık Ayşegül'ün hayatını şansa bırakmamak için buradayız.

"Ayşegül'ü defalarca katletmeye çalışan Hasan Cora, Ayşegül'ü balkondan atmaya çalıştığı davadan geçtiğimiz aylarda 'delil yetersizliği' gerekçesiyle beraat ediyor. Bunun hayattaki karşılığı şudur: 'Bir kadını kaç kez katletmeye çalıştığının bir önemi yok. Ben yargı olarak seni cezalandırmıyorum, cesaretlendiriyorum.' Hasan Cora da aldığı bu cesaretle hâlâ Ayşegül'e ve kızlarına tehdit mesajlarını göndererek yarım kalacağı işi bitireceğini yani Ayşegül'e yaşam hakkı tanımayacağını söylüyor. Ayşegül ve kızlarının başına gelecek her türlü şeyin sorumlusu onları korumayan devlet ve yargıdır.

"Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Ayşegül'ün adını "isyanımızdır" diye değil, "mücadele umudumuzdur" diye anacağız. Ayşegül'ü ve diğer tüm kadınları yaşatmak için mücadele edeceğiz. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok."