12 Mayıs 2024 Pazar

Yasağa ve polis tehdidine rağmen Onur Yürüyüşü gerçekleştirildi

ODTÜ'de rektörlüğün ve Ankara Valiliği'nin yasağını tanımayan üniversiteli LGBTİ+'ler Onur Yürüyüşü'ne başladı. Polisin saldırı tehdidine rağmen toplanan yüzlerce üniversiteli "Vardık, varız, varolacağız!" sloganları attı. LGBTİ+'ler yürüyüşü yaptıkları açıklamayla sonlandırdı.
ODTÜ'de 8. Onur Yürüyüşü, üniversite rektörlüğünün ve Ankara Valiliği'nin tüm tehdit ve baskılarına rağmen coşkuyla yapıldı. Ankara Valiliği'nin yasakladığı, polisin saldırmakla tehdit ettiği Onur Yürüyüşü'ne yüzlerce üniversiteli katıldı.
 
Tüm engellere ve yasaklara rağmen bir araya gelen LGBTİ+'ler rektörlüğe ve valiliğe "Alışın, buradayız!" mesajı verdi.
 
LGBTİ+'ler kampüsü gökkuşağı renklerine boyarken ODTÜ Rektör Danışmanı Ahmet Yozgatlıgil ise pencereden üniversitelilerin fotoğrafını çekerken yakalandı. Üniversiteliler ise Yozgatlıgil'e "Yukardan izlemene gerek yok Ahmet Hoca, in aşağıya, sen de katıl yürüyüşe!" yanıtını verdi.
 
ODTÜ'lü LGBTİ'lerin bildirisini okuyan üniversiteliler "Bugün onur yürüyüşünün en renkli günü! Bugün Onur Yürüyüşü'nün bütün yasaklara rağmen yılmadan usanmadan örgütlendiği gündür! Bugün üniversiteli LGBTİ'lerin aşklarını, onurlarını, varoluşlarını haykırdıkları gündür. Sizler homofobik, transfobik hocalarına karşı susmayan, kampüslerimizin gri duvarlarını gökkuşağına boyayan fobik rektörlerle ve yasaklarla bizleri susturabileceklerini sananlara inat bir araya gelmekten vazgeçmeyenlersiniz! Hepiniz 8. ODTÜ Onur Yürüyüşü'ne hoşgeldiniz!" dedi.
 
Bildiriyi okuyan üniversiteliler, yıllardır LGBTİ'lere yönelik baskılarını sürdüren, LGBTİ'lerden "bir grup insan" diye bahseden ve Onur Yürüşü'nü yasaklamaya çalışan ODTÜ Rektörlüğü'nden söz açtığı sırada konuşmaları ODTÜ Rektörlüğü'nü protesto eden yuhalamayla kesildi. Üniversiteliler, ODTÜ Rektörlüğü'nün homofobik, transfobik, cinsiyetçi iktidarın maşalığını yaptığını söyledi, "Homofobik, transfobik rektör istemiyoruz" sloganları attı.
 
"Bizi katlederek bitirebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Her yerde varız ve var olmaya devam edeceğiz" diyen üniversiteliler bildiriyi "Bizler hiçbir yere gitmeyeceğiz, direniyoruz ve direnmeye devam edeceğiz! Daha bitmedi, sürüyor o kavga ve sürecek! Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!" sözleriyle bitirdi. Bildirinin ardından elele tutuşan üniversiteliler gökkuşağı zinciriyle yürüyüşe başladı.
 
Yürüyüş yapılan basın açıkalmasının ardından sona erdi.