22 Ekim 2024 Salı

Volkswagen 30 bine yakın işçiyi işten çıkaracağını duyurdu

Yıllık kar oranını yüzde 3,5'ten yüzde 6,5'e yükseltme hedefini belirledikten sonra yaklaşık 30 bin işçiyi işten atacağını duyuran Volkswagen AG (VW), bünyesindeki toplu iş sözleşmesini de 31 Aralık feshedildiğini açıkladı.

Almanya'nın en büyük otomobil şirketlerinden Volkswagen AG (VW) yönetim kurulu, eylül ortalarında yaptığı açıklamayla, bazı bölümleri kapatacağını ve 30 bin civarında işçiyi işten atacağını duyurdu. Sosyal plan çerçevesinde işçilerin erken emekliye gönderilmesiyle durumun kurtarılamayacağı, zorunlu olarak işten çıkarmaların olacağı da vurgulandı. 

Volkswagen AG'nin yıllık kar oranını yüzde 3,5 den yüzde 6,5 yükseltme hedefini belirledikten sonra işçileri işten atma kararı aldı. Avrupa'nın en büyük tekellerinden olan VW'nin aldığı bu karar, işçilerin toplu sözleşmeden doğan haklarına ve sendikal örgütlenmeye yönelik bir saldırıdır. Almanya'nın en çok kar yapan otomobil üreticisi olan VW, aynı zamanda sendikal örgütlülüğünde en güçlü olduğu tekellerden. 

VW'de uzun yıllardan beri (Haustarifvertrag) işletmeye özgü toplu sözleşme uygulaması olduğunu belirten Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), "Bu toplu sözleşme, 2029 yılına kadar geçerliliğini korumakta ve bu tarihe kadar işçilere istihdam garantisinin de yer aldığı birçok kararı içermektedir. Bu toplu sözleşmeye göre, Volkswagen yılda 400 gence meslek eğitimi ve meslekten sonra süresiz iş mukavelesiyle işe alınmasını ön görmektedir. VW yönetimi, bu toplu sözleşmenin 31 Aralık tarihi itibariyle feshedildiğini açıkladı. Buna göre, işçilerin 6 ay daha toplu sözleşmeden doğan istihdam garantisi olacak ve 30 Haziran 2025 tarihinde itibaren, bu hakları da ortadan kalkacaktır” dedi. ATİF, birlikte mücadele çağrısı yaptı.