18 Mayıs 2024 Cumartesi

Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne yine engel 

Adalet Arayan İşçi Aileleri, Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 88.'sini tuttu. Marmara Park AVM inşaatında hayatını kaybeden işçilerin mahkemesine çağrı yapıldı. 

Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin her ayın ilk Pazar günü Galatasaray Meydanı'nda yapmak istedikleri "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin 88'incisi de engellendi. Engel nedeniyle aileler Taksim'de bulunan Bir Umut Derneği önünde nöbetlerini gerçekleştirdi. Açıklamada, "Kader değil, cinayet" ve "Suçlular belli, adalet istiyoruz" dövizlerinin açıldığı açıklamada, açıklamayı Adalet Arayan İşçi Aileleri adına Davutpaşa patlamasında eşi Gülhan Çabuk'u kaybeden İdris Çabuk yaptı. 

Ekim ayında yaşanan iş cinayetlerine ve mahkemesi devam eden davalara dikkat çeken Çabuk, 17 Haziran 2013'te Muğla Milas'a bağlı Güllük'te bulunan AKFEN AŞ'ye ait atık su arıtma sistemi işletmesi terfi merkezinde 7 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davanın detaylarını anlattı. Belediyenin de yaşanan iş cinayetinde sorumlu olduğunu dile getiren Çabuk, "İş cinayeti olduğunda Güllük Belediye Başkanı olan sanık Mehmet Yavuz Demir, AKP Muğla Milletvekili seçildiği için dosyasını ayırdı. Meclis dokunulmazlığını kaldırırsa yargılama devam edecek, yoksa bekleyecek" dedi.

Esenyurt'ta bulunan Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatında 11 Mart 2012'de gerçekleşen yangında 11 işçinin yanarak hayatını kaybettiğini hatırlatan Çabuk, hayatını kaybeden işçilerin mahkemesinin 5. duruşmasının 17 Mayıs 2019 tarihinde görüldüğünü söyledi. Çabuk, "Yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması ve bilirkişi raporu hazırlanması için duruşma 22 Kasım 2019'a ertelendi. İş cinayetleri son bulsun diyen herkesi duruşmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı. 

Açıklamanın ardından, Adalet Arayan İşçi Aileleri 15 Kasım'da Şişli Kent Kültür Merkezi'nde "Kaza değil cinayet" isimli bir belgesel gösterimi yapacaklarını duyurdu.