16 Mayıs 2024 Perşembe

Van'da 1 Mayıs'a çağrı

Van'da 1 Mayıs Musa Anter Barış Parkı'nda kutlanacak. "Emek bizim, söz bizim, yaşasın 1 Mayıs" diyen Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs'a çağırdı. 

Van Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde "Emek bizim, söz bizim" şiarıyla yarın Musa Anter Barış Parkı'nda yapılacak olan 1 Mayıs mitingi dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Aydın Perihan AVM önünde yapılan açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, İpekyolu, Edremit Belediye Eşbaşkanları ve ARSİSA üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada "Emek bizim, söz bizim, yaşasın 1 Mayıs" pankartı açıldı.

'DEMOKRASİ MÜCADELESİ 1 MAYIS'IN EN ASLİ GÜNDEMLERİNDEN BİRİ'
Basın açıklamasını okuyan Murat Atabay, zenginlerin ve muktedirlerin hiçbir kurala uymak zorunda olmadığı bir düzende milyonların ekmeği, hakları ve özgürlüklerini gasp ettiğini belirtti. Atabay, "Ülkemiz bir ucuz emek cenneti haline getirilmek istenirken Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında. Otoriter bir rejimin ağır baskıları altında hepimiz kölece çalışıp asgari yaşamaya mahkûm ediliyoruz. Bu nedenle demokrasi mücadelesi 1 Mayıs'ın en asli gündemlerinden biridir" dedi.

'1 MAYIS ALANLARINI DOLDURACAĞIZ'
KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, "Umutlarımızı, aşımızı ve ekmeğimizi yarıya bölenler, umutlarımızı tüketmek isteyenleri yarın emeğin kürsüsünde 1 Mayıs kürsüsünde teşhir edeceğiz. Ülkenin kaynaklarını emekçilere değil, savaşa, yandaşa ve saraya olanak tanıyanları 1 Mayıs kürsüsünde teşhir edeceğiz. Bugün işsiz ve yoksul kalan bütün emekçi halkları hakları ile ilgili bayrakları, flamaları, renkleri, türküleri ve halaylarıyla 1 Mayıs alanlarını dolduracağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 31 Mart yerel seçimlerine de dikkat çeken Karagöz, "Türkiye halkları 31 Mart'ta tepkisini ortaya koymuştur. Halkın iradesini başta Kürt illeri olmak üzere batı illerinde halk iradesini özgürleştirmiştir. Halkın iradesine dönük yapılan darbe girişimini, kayyım atama girişimini tüm Türkiye halkları elinin tersiyle ötelemiştir. Yarın hem irademize hem demokrasimize, siyasal, sosyal halklarımıza sahip çıkmak için bütün emekçileri, yoksulları, Kürtleri, Alevileri, Ermenileri, ezilenleri ve bütün halklarımızı 1 Mayıs alanlarına davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

'EMEK ETRAFINDA ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal da, ölüm, katliam, talan ve gasp politikası ile kendini yaşatmaya çalışanlara karşı alanlarda olacaklarını kaydederek şöyle devam etti: "1 Mayıs'ta direniş alanlarında yaşama, özgürlüğe, barışa ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. Başta kadınlar olmak üzere herkes için, barış, demokrasi ve hukuktan yana olanlar için kentleri yaşanır kılmak için 1 Mayıs'ta yine direniş alanlarında bir araya geleceğiz. Bizler kendine ahlaki ve politik toplumun ilkelerini benimsemiş ve toplumsal sorunları dert edinmiş bütün bu toplumun sorunlarını yeniden özgür örgütlemeyi kendine dert edinmiş olarak yeniden örgütlülüğümüzü alanlarda büyütmeyi ve emek etrafında örgütlenmeye çağrıda bulunuyoruz" dedi. Özellikle özel savaş politikalarının hedefi haline gelen gençlere, kadınlara ve işçilere Şedal, şöyle seslendi: "Her gün kadın kırım politikaları ile kendini var eden politikalara karşı mücadelemizi büyütmek için kadın yoldaşlarımıza sesleniyorum; bugün çocukların cezaevinde haksız ve hukuksuz yere tecrit politikalarıyla mücadele eden annelerimize sesleniyoruz. Toplumsal sorunlara karşı mücadele eden tüm sivil toplum örgütlerine ve kuruluşlarına sesleniyoruz yarın örgütlülüğümüzü büyütme günüdür."

Açıklama, "Eşit işe eşit ücret" sloganıyla son buldu. Kitle ardında çarşı merkezinde bildiri dağıtarak, halkı mitinge davet etti.