20 Mayıs 2024 Pazartesi

Üsküdar Belediyesi işçileri: İntiharın sorumlusu Hilmi Türkmen'dir

Üsküdar Belediyesi'nden atılan işçiler, işe iade edilmediği için yaşamına son veren arkadaşları Recep Kılıçarslan için belediye önünde yaptıkları eylemde, "İntiharın sorumlusunun belediye başkanı Hilmi Türkmen'dir" dedi.

AKP'li Üsküdar Belediyesi, 31 Mart seçimlerinden sonra hiçbir gerekçe göstermeden işten attığı 150 emekçiden biri olan öğretmen Recep Kılıçarslan geçinemediği için yaşamına son vermişti. Kılıçarslan için işten atılan diğer işçiler belediye önündeeylem yaptı.

Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sol Parti, Genel-İş Sendikası ile üniversite öğrencileri katıldı. Eylemde "Üsküdar belediyesi arkadaşımızın hesabını vereceksin" ve "Gençlik direnen emekçinin yanında" pankartı ve "Asla yalnız yürümeyeceksin", "İşçilerin birliği başkanları yenecek" dövizleri açıldı.

Belediye önündeki eylemde konuşan İşçiyiz.org koordinasyon üyesi Emre Öztürk, "Bu intiharla Üsküdar Belediyesi'nin yalanı ortaya çıkmış oldu. Çıkıp sadece yalan söyledi ve en çok söylediği yalan ise şuydu '14 kişi atıldı. Kimse mağdur edilmedi, herkese hakları verildi' dendi. 14 kişi değildi, belediye işçilerini teker teker attılar. Arkadaşımız yalnızlık içerisinde yoksulluk içerisinde yaşamına son verdi. Bu intiharın tek sorumlusu var, faili sadece bu düzen değil bu defa Üsküdar Belediyesi binasında oturanlardır. Bu işçi arkadaşımızın hesabını elbet soracağız" dedi.

'12 HAFTA BOYUNCA SESLENDİK'
İşten atılan belediye işçisi Enver Ayvacı, "Burada Belediye Başkanı Hilmi beye 12 hafta seslendik. Ancak bizi duymadı, görmedi. Camdan aşağı bir bak da burada ne oluyor bir öğren. Bizler de mi intihar edelim? Bu arkadaşlarımızın katili Üsküdar Belediyesi yöneticileridir" dedi.

İşten atılan bir diğer işçi Murat Baş ise "Arkadaşımızı intihara sürükleyenler yedi yaşında bir yavrunun yüzüne nasıl bakacaklar? Kendiniz sıcacık odalarda oturuyorsunuz, karnınız tok, sırtınız pek. Bizim halimizi görün. 5 aydır neler çekiyoruz. Başkandan on kere randevu talep ettim. Bir kişinin kararıyla bizleri attı" ifadelerini kullandı.

Murat Topal da "Ölen arkadaşımızın sorumlusu Hilmi Türkmen'dir. 14 kişinin işten çıkarıldığını, diğerlerinin kendi isteğiyle çıkarıldığını söylüyor. Öyleyse arkadaşımız neden intihar etti? Bunun sebebini açıklamadılar, ailesine başsağlığı bile dilemediler" diye tepki gösterdi.

DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ali Ekber Eraslan ise şunları söyledi: "Belediyelerde seçim zamanı vaatler vardır. Vaatlerde boş alan yaratmak için en yoksul en kimsesiz olanı kapı dışarı ederler. Bu insanlardan ses gelmediğinde bu sonuçlar ortaya çıkıyor."

ESP: BİRLEŞİK MÜCADELEYE ÇAĞRIYORUZ
ESP İstanbul İl Başkanı Hüseyin İldan ise "İşten atılan işçiler çocuklarına bir çift çorap dahi alamadılar. Uzun bir süredir ekonomik kriz ve yoksulluğun çok büyük acısını işçiler yaşadı ve yaşamaya devam ediyor" dedi. Üsküdar Belediyesi'ni işaret eden İldan, "Burası bir kriz noktasıdır. Burası binlerce işçinin işten atılması, yoksullaşması ve intiharların yaşanmasına neden oluyor. Biz birlikte mücadele etmek için biraraya geldik. Başka kurtuluş yolu yok. ESP olarak birleşik mücadeleye çağrıyoruz" diye konuştu.