19 Mayıs 2024 Pazar

Üç sendikadan açıklama: Güçlü ve kitlesel olarak 1 Mayıs'a

İstanbul'da DİSK'e bağlı Gıda-İş, Cam Keramik-İş ve İletişim-İş, Avcılar'da 1 Mayıs için açıklama yaptılar, "Güçlü ve kitlesel olarak 1 Mayıs'a" dediler.
DİSK’e bağlı Gıda-İş, Cam Keramik-İş ve İletişim-İş sendikalarının genel merkezleri, Avcılar Marmara Caddesi'nde basın açıklaması yaptı.
 
Eylem sırasında sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Krizin yükü patronlara” sloganları atıldı. 
 
Açıklamayı okuyan DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, iktidarın krizin faturasını işçi ve emekçilere yıkmak için sermayeyle birlikte hareket ettiğine dikkat çekti.
 
Aslan, "İşsizlik sigortası fonunu sermayenin yağmasına açtı ve tepe tepe kullanıyorlar. Hiç geçmediğimiz köprülerin, tünellerin ve gitmediğimiz hastanelerin parasını devlet bizden aldığı vergilerle ödüyor. İktidar, sermayeye vergi afları, düşük sigorta primleri, düşük faizli krediler, geri dönüşü olmayan hibeler vererek, borçlarının yeniden yapılandırıyor, işçi ve emekçilere ‘kemer sıkmaya devam edin’ diyor. Ücretlere yeterli zamlar yapmıyor. Taşerondan kadroya geçmiş yüz binlerce işçi sözleşme hakkında mahrum bırakılıyor" dedi.
 
 TÜSİAD Başkanının “Önümüzdeki 4.5 yıl seçim yok, hükümet reformlara başlamalıdır" açıklamasını hatırlatan Aslan, TÜSİAD’ın reformdan kastının kıdem tazminatının fona devri, çalışma yaşamının sermayenin istediği biçimde değiştirilmesi, özelleştirme, taşeronlaştırma, ücretlerin düşürülmesi, iş cinayetlerinin devam etmesi, sendikasızlaştırma, grev yasağı ve iş cinayeti olduğunu söyledi. 
 
1 Mayıs'a işçilerin güçlü ve kitlesel bir şekilde katılması gerektiğini belirten Aslan, şu taleplerde bulundu:
"Zamlar geri alınsın, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın, vergide adalet sağlansın.
İşten atmalar yasaklasın, kadrolu güvenceli çalışma sağlansın.
Ücretsiz izin uygulamalarına son verisin, “gönüllü çıkış” adı altındaki uygulamalar durdurulsun.
Ücretler artırılsın, çalışma saatleri düşürülsün, haftalık 36 saatlik çalışma tanınsın.
İşsizlik sigortası fonunun yağmalanmasına son verilsin, tüm işsizlerin yararlanacağı biçimde düzenlensin, işsizlik sigortası fonu yönetim ve denetimi işçilere-sendikalara verilsin.
Kıdem tazminatı fonu gasbına dönük girişimlere son verilsin.
Tüm taşeron işçiler kadroya geçirilsin, kadrolu işçiler eşit ücret ve sosyal haklardan yararlansın, taşeronluk yasaklansın.
Tüm işçilere insanca çalışma, yaşama koşulları ve insanca ücret sağlansın, asgari ücret vergi dışı bırakılsın.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın, iş cinayetleri yaşanmasın.
Emeklikte yaşa takılanlar için yasal düzenlemeler yapılarak emeklilik hakkı tanınsın.
Esnek çalışma ve güvencesiz çalışmaya son verilsin.
Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın, barajsız, yasaksız sendikal haklar sağlansın, grev yasakları son bulsun, lokavt yasaklansın, işçilere dayanışma grevi ve genel grev hakkı tanınsın.
Kadın işçilere eşit işe eşit ücret uygulansın. Çalışma koşulları, kadın sağlığı dikkate alınarak düzenlensin, işyerinde kreş ve emzirme odaları zorunlu hale gelsin.
Bütün mülteci işçilere eşit haklar tanınsın ve yasalarla güvence altına alınsın."