26 Nisan 2024 Cuma

Tutsak yakınları: Her yerde direneceğiz

Diyarbakır ve Van barolarında Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak yakınları, ağır hasta tutsakların tedavilerinin yapılmasını istedi, "Biz her yerde, adliye önünde, sokakta direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Hasta ve infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların ailelerinin, Diyarbakır Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti, 60'ncı gününde. Tutsak yakınları, Serê Salê'yi (yılbaşı) kutlayarak, hasta ve infazı yakılan tutsakların özgür olduğu bir yıl olması temennisinde bulundu.

'TUTSAKLARIN SESİ OLALIM'
Tutsak yakını İnci Güler, 60 günde hiçbir yetkilinin seslerini duymamasına tepki gösterdi. Ankara'da çeşitli kurumlarla yaptıkları görüşmeleri hatırlatan Güler, "Bazı sözler verildi ama hala bekliyoruz. Beklemeye de devam edeceğiz. Çünkü bizim yakınlarımız suçsuz. Cezaları bitmesine rağmen infazları yakılıyor. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Yakınlarımıza yapılan zulmün yanında bizlere de zulüm ediliyor. Geçen açık görüşte ağız içi arama yaptılar. Cezaevlerindeki şiddet ve işkence her geçen gün artıyor. Yaşamı savundukları için içeride olan tutukluların sesi olalım" diye konuştu.

'HER YERDE DİRENECEĞİZ'
Tutsak yakınlarından Reşahat Ada ise, çocuklarının tedavi edilmesi gerektiğini söyledi, "Biz her yerde, adliye önünde, sokakta direnmeye devam edeceğiz. Asla nöbetimizi bırakmayacağız" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN'
Hasta tutsakların durumunun ağır olduğunu ifade eden Fevziye Kolakan, hapishanelerden tabut çıkmadan sorunların çözülmesini istedi. Çocuklarının serbest bırakılmasını isteyen Kolakan, "Çocuklarımız o karantina odalarında ölmesin. Ben kendim hastayım, çocuğumu görmeden ölmek istemiyorum. Çocuğumun Amed'e getirilmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

'ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ'
Hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısını yineleyen tutsak yakını Nuray Abay da, "Cenaze çıkmasını istemiyoruz. İnfazları biten tutukluları serbest bırakın. Bu adalet değildir. Biz bu adaleti kabul etmiyoruz. Biz yakınlarımıza kavuşmak istiyoruz, onları tedavi etmek istiyoruz. Tüm bu zulümlere rağmen Kürtlüğümüzden vazgeçmiyoruz. Benim yakınım da Trabzon'da tutuklu, Amed'e gelmesini istiyorum" şeklinde konuştu.

ZÜBEYDE ABİ NÖBETE KATILDI
Ailelerin Van Barosu'nda başlattıkları Adalet Nöbeti de 36'ıncı gününde. Nöbete, hasta tutsak Ebedin Abi'nin eşi Zübeyde Abi de katıldı. Adalet Nöbeti, HDP Van Gençlik Meclisi üyeleri tarafından ziyaret edildi.

SALDIRILARIN KAYNAĞI İMRALI TECRİDİ
Ziyaret sırasında konuşan HDP Gençlik Meclisi üyesi Arjin Tuncer, başta Urfa Adliyesi önünde "Adalet Nöbeti" sürdüren Emine Şenyaşar olmak üzere Van ve Diyarbakır ile Dersim'de Gülistan Doku'nun ailesinin de başlattığı nöbetin kendileri için umut verici olduğunu söyledi. Hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırıların sistemsel bir hal aldığını vurgulayan Tuncer, "Bu saldırılar PKK lideri Abdullah Öcalan şahsında sürdürülen tecritten kaynaklanıyor. AKP-MHP faşist ittifakı artık intikam alırcasına hasta tutuklulara saldırıyor" dedi.

'HERKES İÇİN BURADAYIZ'
HDP Gençlik Meclisi üyelerine teşekkür eden Meryem Abi, eylemlerine gençlerin desteğini görmekten mutlu olduklarını söyledi. Sadece kendi çocukları ve yakınları için değil tüm tutsaklar için adalet istediklerini ifade eden Abi, adalet tesis edilinceye dek oturmaya devam edeceklerini söyledi.