24 Nisan 2024 Çarşamba

Türkiye'den İran'a tüm dünyada kadınların mücadelesi sürüyor

Mahsa Amini için Kadıköy'de buluşan kadınlar, Türkiye'den İran'a dünyanın her yerinde özgürlük mücadelesini yükselttiklerini kaydetti. Mücadele ederek elde ettikleri haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen kadınlar, kadınları tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükseltilecek kadın mücadelesiyle özgürlüğü kazanacaklarını belirtti. 

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Kadıköy Eminönü iskelesinden özgürlükleri için mücadele edeceklerini haykırdı. "İran'da Türkiye'de ve her yerde özgürlük, azadi, freedom" yazılı pankartın açıldığı eylemde; "İran'da katledilen kadınlar mücadelemizde yaşıyor", "Kadının kurtuluşu devrimde", "Türkiye'den İran'a yaşasın kadın dayanışması", "İran'da Ortadoğu'da dünyada yaşasın devrim", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarının öne çıktığı dövizler; Mahsa Amini'nin fotoğrafları ve kadın katili erkeklerin fotoğrafları taşındı. 

Eylemde ayrıca gökkuşağı bayrağı da açıldı. Kadınlar saçlarını kesti.

SKM YÜRÜYÜŞLE GELDİ
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu'nun da bulunduğu sosyalist kadınlar; "Jin jiyan azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jina Mahsa Amini isyanımızdır, jin jiyan azadi", "Zan zendegi azadi" yazılı dövizlerle eylem alanına yürüdü. Yürüyüş sırasında halka yönelik konuşan sosyalist kadınlar, mücadelelerinin engellenemeyeceğini kaydetti. 

'MOLLA REJİMİNE KARŞI MÜCADELENİN YANINDAYIZ'
Eminönü iskele meydanında buluşan kadınlar uzun süre slogan attı. Alkış ve zılgıtlarla eyleme başlayan kadınlar, direneceklerini haykırdı. Şeriata göre dizayn edilen hükümlerle kadınların hayatlarını, haklarını ve iradelerini yok sayarak onları belli kalıplara sığdırmaya çalışan dinci, faşist İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınların daima var olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyleyen kadınlar, İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği mücadelenin yanında olduklarını yineledi. 

Eylemde, Mahsa Amini için bir performans sanatı sergilendi. Oyun, "Jin jiyan azadi" sloganı ile karşılandı. 

'ŞİDDET SARMALI ERKEK DEVLET TARAFINDAN ÖRGÜTLENİYOR'
Okunan basın metninde ise "Mahsa'nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. Çünkü aynı erkek egemenliğini, aynı erkek şiddetini yaşadığımızı biliyoruz. İran rejiminin dayatmalarına benzer ahlak dayatmalarına maruz kalıyoruz, hayatlarımız giderek kısıtlanıyor. Hayatlarımızdaki şiddet sarmalı İran'da da Türkiye'de de bizzat erkek devlet tarafından örgütleniyor" denildi. 

'İRAN ÇOK UZAKTA DEĞİL' 
"Biz kadınlar kadın olduğumuz için şiddet görüyor, katlediliyoruz. Ve biliyoruz; örgütlenen bu şiddete karşı tek çözüm  sınır tanımayan kadın dayanışmasında, kurtuluş ortak mücadelemizde" denilen açıklamada, İran'ın çok uzakta olmadığı kaydedildi. Türkiye'de bir gecede İstanbul Sözleşmesinin feshedildiğini, kayyum eliyle kadın kurumlarının işlevsizleştirildiği, LGBTİ+ların dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içinde nefret söyleminin yayılmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Siyasal islamın yaşamımız, haklarımız, bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını İran dinci faşist molla rejiminin kadın düşmanı politikalarından tanıyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

'DÜNYAYI YERİNDEN OYNATACAĞIZ'
Açıklamada, "Tek adamlar ve tek adamların rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığıyla iktidarlarını kuruyor. Ama nafile çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen en büyük güç yine kadınlar. Biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileyi, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Bugün İran'da yarın her yerde, dünyayı yerinden oynatacağız" ifadeleri kullanıldı. 

'ÖZGÜRLÜĞÜ KAZANACAĞIZ'
İran'da, Türkiye'de her yerde özgürlük istediklerini haykıran kadınlar, şöyle devam etti: "Ve biliyoruz ki hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey bizlere egemenler tarafından bahşedilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık. Şimdi bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğü kazanacağız." 

Kadınlar, Mahsa için her yerde  "Jin jiyan azadi"; Taliban'a karşı "Nar, kar, azadi"; İran'da molla rejimine karşı "Zen, zedengi, azadi" seslerini beraber yükselteceklerinin altını çizdi ve dünyanın her yerinde özgürlük mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.