24 Kasım 2024 Pazar

Türkiye ve Irak işgal ve tasfiye planında anlaştı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in dün Ankara'da bir araya geldi. Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü toplantısında, Kürt özgürlük hareketini tasfiye, gerillayı imha politikası kapsamında uzun süredir devam eden temasın anlaşma çerçevesine kavuşturulmuş oldu.

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in katıldığı toplantıda, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu'nun yanı sıra Iraklı üst düzey yetkililer yer aldı.

Toplantı sonrası basına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Fidan, iki ülke savunma bakanları tarafından "mutabakat zaptı" imzalandığını söyledi. Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, mutabakat zaptı için, "Bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Hakan Fidan'ın yaptığı değerlendirmelerden, Irak hükümetiyle gerillanın imhası, Kürt özgürlük hareketinin tasfiyesi konusunda anlaşmaya varıldığı görülüyor.

TASFİYE SALDIRISINDA ORTAK ANLAŞMALAR YÜRÜRLÜKTE
"Anlaşmada öngörülen ortak koordinasyon ve eğitim merkezleri marifetiyle işbirliğinin bir üst seviyeye taşınacağına inanıldığını" söyleyen Fidan, Irak hükümetinin de dahil edildiği tasfiye saldırısını kast ederek, "Sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz" dedi.

Fidan açıklamasında iki ülke arasında yapılan anlaşmalara bağlı olarak, "Türkiye ile Irak, Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi, Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi, Başika'da Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacağı"nı söyledi.

Fidan, geçtiğimiz aylarda Erdoğan'ın Irak ziyaretinde varılan 27 anlaşma ve mutabakat zaptının imzalanmasının önemli olduğuna işaret etti, "İki ülke arasında imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması'nın, gerekli görülen işbirliği alanlarında Ortak Daimi Komiteler kurulmasını öngördüğünü" anımsattı. İki ülke arasında süren ilişkiler bağlamında stratejik düzeyde alınan kararların hayata geçirilmeye devam edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, komitelerle birlikte ticaret, enerji, su, ulaştırma, sağlık ve eğitim gibi alanlarda ilişkileri güçlendirme hedefine işaret etti.

Fidan'ın açıkladığı, su ve ulaştırma gibi ekonomik konular, Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını sürdüren Türk devletinin Irak hükümetini, imha ve tasfiye savaşına daha fazla dahil etmek için kullandığı baskı araçları haline getiriliyor.

ÜÇ PARTİNİN KAPATILMASI KARARI TÜRK DEVLETİYLE İŞBİRLİĞİ SONUCU
Fidan, Irak hükümetinin bir süre önce PKK'yi "yasaklı örgüt" ilan etmesinin kendileri bakımından önemli olduğunu söyledi. Irak ve Güney Kürdistan'da faaliyet yürüten üç parti hakkında birkaç hafta önce alınan kapatma kararında Türk devletinin etkisi olduğunu itiraf eden Fidan, "Bugünkü toplantımızda da başta PKK ile mücadele olmak üzere ilişkilerimizin güvenlik, askeri ve istihbarat boyutunu etraflıca ele aldık. İlave işbirliği fırsatlarını değerlendirdik. Irak tarafının yasaklı örgüt kararı uyarınca PKK iltisaklı üç siyasi parti hakkında kapatma kararı almasından duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik" diye konuştu.

Fidan, açıklamasında vize serbesti konusunda da anlaşmaya vardıklarını belirterek, "Sayın cumhurbaşkanımızın Bağdat'ı ziyareti sırasında mutabık kalınan 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını 1 Eylül itibarıyla başlatma konusunda bugün karar aldık" diye ekledi.