26 Nisan 2024 Cuma

Türkiye işçi haklarında en kötü ülkelerden

Küresel Haklar Endeksi raporuna göre Türkiye, işçiler açısından örgütlenme, grev ve toplu sözleşme hakları açısından dünyadaki en kötü 10 ülkeden biri oldu.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu 148 ülkeyi kapsayan Küresel Haklar Endeksini açıkladı. Buna göre Türkiye 2022 yılında işçi hakları konusunda en kötü 10 ülkeden birisi. Endeks, sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı, sendika faaliyetleri, toplu pazarlık ve grev hakkı maddeleri üzerinden uluslararası hukuk ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün standartlarına dayalı ölçülüyor.

Sendikalaşmanın yaşandığı her işyerinde işçi kıyımı, baskı ve mobbingin devreye girdiği, birçok fabrikada bu nedenle direnişler yaşandığı, alınan yetkilerin patronların tepe tepe kullandıkları 6356 sayılı yasayla mahkeme kapılarında çürütüldüğü, yetki almanın aslanın ağzından ekmeği almak kadar zor olan barajlarla engellendiği Türkiye; Bangladeş, Belarus, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Esvatini, Filipinler ve Guatemala ve Myanmar'ı takip ediyor.

Endeks, 1 Mayıs'ın kent meydanları dışına sürüldüğü, dayatılan meydana çıkan işçiler ve sendika temsilcilerinin polis saldırısı ve gözaltına maruz kaldıkları, en küçük hak direnişinin karşısına polisin çıkarıldığı, kaymakamlık ve valilerin işçi eylemleri hakkında yasak kararları verdikleri, direnişlere önderlik eden militan sendika temsilcilerinin gözaltına alınıp tutuklandıkları yani sadece örgütlenme hakkının değil, eylem ve gösteri haklarının da fiilen gasbedildiği Türkiye gerçekliğinin bir özeti niteliğini taşıyor.

Türkiye'nin listede bulunmasının nedenleri olarak geçen yıl yaşanan grevlere örnek verilirken özellikle şu 3 madde sıralanıyor:
🔹Grevlerin bastırılması.
🔹Sendikacıların tutuklanması.
🔹Sistematik şekilde sendika karşıtlığı.

Bununla birlikte raporda Türkiye hakkında şu değerlendirme yapıldı: "Türkiye'de 2022 yılında da işçi hakları ve özgürlükleri ihlal edilmeye devam etti. Protestolara polis müdahalesi ve sendikacılara yönelik baskılar ve tutuklamalar dikkat çekti. 2021 yıl 1 Mayıs'ında 212 kişi gözaltına alındı."