16 Nisan 2024 Salı

Türk-İş açlık sınırındaki asgari ücrette ısrarcı

İşçileri açlık sınırı olan 7 bin 785 TL'lik asgari ücreti reva gören Türk-İş Başkanı Atalay, sözlerinin çarpıtıldığını öne sürdü. Atalay, TRT yayınında, Türk-İş tarafından belirlenen 7 bin 785 TL açlık sınırının "kırmızı çizgileri" olduğunu söyleyerek, bu rakamın altında bir asgari ücreti kabul etmeyeceklerini söylemişti.

İşçilerin yerine patronlar ve onların temsilcisi iktidarın çıkarını gözeten sarı sendika Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili açıklamasına gelen tepkilerin ardından, sözlerinin çarpıtıldığını iddia etti.

TRT yayınına katılarak asgari ücretle ilgili açıklama yapan Türk-İş Başkanı Atalay, son yaptıkları hesaplamalara göre açlık sınırın 7 bin 785 TL olduğunu hatırlatarak, bu rakamın altında bir asgari ücrete olur vermeyeceklerini söylemişti.

İşçilere açlığı reva gören açıklamasına gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Atalay, sözlerinin çarpıtılarak "algı yaratıldığını" iddia ederken, açlık sınırında asgari ücret önerdiklerini bir kez daha yineledi. Atalay, "Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim" dedi.

"Emekçilerimiz rahat olsun, biz verilmesi gereken mücadeleyi en iyi şekilde vereceğiz" diyen Atalay, önceki yıllarda açlık sınırının altında rakamlara olur verdiklerini "Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu" sözleriyle itiraf etti. Atalay, "Ama tabanın isteği bu yöndeydi" diyerek işçilerin açlık sınırının altında asgari ücrete olur verdiğini öne sürdü.

Her yıl aralık ayında görüşmelere başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda 5 işçi, 5 patron, 5 hükümet temsilcisi yer alıyor. Türk-İş heyeti bugüne kadar katıldığı komisyon görüşmelerinde patronlar ve iktidarın açıkladığı rakama olur verirken, işçilerin açlık sınırının altında ücretlerle yaşamalarına her zaman göz yummuştu.