GÜNCEL
TTB'den 17 Nisan'da tüm kentlerde eylem kararı
Hastası tarafından öldürülen Dr. Fikret Hacıosman cinayeti davası Bakırköy Adliyesi'nde görüldü. Duruşma öncesi Adliye önünde yapılan eylemde Dr. Ersin Arslan'ın öldürüldüğü tarih olan 17 Nisan'da "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü"nde tüm kentlerde eylem yapacağını duyurdu.
Çalıştığı hastanede hastasının saldırısı sonucu hayatını kaybeden Dr. Fikret Hacıosman cinayeti davası Bakırköy 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İstanbul Tabip Odası duruşma öncesi Adliye önünde basın açıklaması yaptı.
Eyleme, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB İkinci Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu, önceki dönem TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve TTB eski Merkez Konseyi üyesi Prof. Dr. Taner Gören ile İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç katıldılar, Dr. Fikret Hacıosman'ın eşi, yakınları ile hekimler katıldılar.
Açıklamayı okuyan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Dr. Ersin Arslan'ın da 17 Nisan 2012 tarihinde bir hasta yakını tarafından vahşice öldürüldüğünü hatırlatarak, TTB'nin o tarihten bu yana sağlıkta şiddetin önlenmesi için yoğun bir çaba yürüttüğünü kaydetti. Yetkili kurumlarca gerekli önlemler alınmadığı için aradan geçen süre içinde ne yazık ki pek çok hekimin öldürüldüğünü belirten Adıyaman, TTB ve tabip odaları olarak sağlıkta şiddetin önlenmesi mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Adıyaman, Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası'nın bir an önce çıkarılmasını ve Dr. Ersin Arslan'ın öldürüldüğü tarih olan 17 Nisan'ın "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü" ilan edilmesini istediklerini belirterek, Dr. Ersin Arslan'ın yedinci ölüm yıldönümünde bütün Türkiye'de uyarı eylemleri gerçekleştireceğini bildirdi.
Adıyaman, uyarı eylemleri kapsamında yapılacakları şöyle sıraladı:
-17 Nisan 2019, Çarşamba günü ülkemizdeki tüm sağlık kurumlarında (Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Devlet Hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Şehir Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Tıp Merkezleri ve Özel Hastanelerde) sabah mesai başlangıcında 08.00-08.30 saatleri arasında belirlenecek bir zaman diliminde şimdiye kadar kaybettiğimiz bütün meslektaşlarımızın anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunacağız.
-Aynı gün öğleyin saat 12.30'da tabip odalarımız tarafından belirlenecek sağlık kurumları ya da Sağlık Müdürlükleri önünde hekimler ve bütün sağlık çalışanı ekip arkadaşlarımız ve katkı koyacak, sağlık sendika, oda ve derneklerle birlikte basın açıklaması yapacağız. (Antep, Samsun ve İstanbul'daki basın açıklamaları öldürülen meslektaşlarımızın çalıştıkları hastanelerin önlerinde yapılacak.)
-Akşam ise saat 18.00- 20.00 arasında bütün illerde, şehrin uygun bir merkezinde, sağlıkta şiddete karşı mücadelemize destek veren bütün dost kurumlar ve kişilerle birlikte ellerimizde fenerlerle "Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasasını Arıyorum!" nöbetleri gerçekleştireceğiz.
HASTALAR MÜŞTERİ
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, acı bir olayın ilk duruşması için burada olduklarını ve ilk duruşmanın 6 ay sonra görüldüğünü söyledi. Tabip odaları olarak şiddete karşı yasa çıkarılması için meydanlarda mücadele ettiklerini, çıkan yasanın da zayıf olduğunu ve işletilmediğini kaydeden Saip, hastahanelerde hekimleri aşan taleplerin istendiğini, sağlıkta dönüşüm yasası ile birlikte hastaların müşteri olduklarını ve herkes için eşit, ücretsiz ulaşılabilir sağlığın hak olduğunu ifade etti.
ŞİDDET TOPLUMUNA DÖNÜŞTÜK
Öldürülen Dr. Fikret Hacıosman'ın eşi Mutlu Hacıosman, onurlu bir insanın eşi ve kızı olarak burada bulunduklarını, bu günden sonra duruşmalara katılmayacaklarını çünkü bu suçun kasten adam öldürme olduğunu belirtti.
Hacıosman, aradan 6 ay geçmesine rağmen yetkililerin harekete geçmediğini bu duruma karşı öfkeli olduklarını söyledi.
Hacıosman, sağlıkta ve toplumda şiddetin var olduğunu, kendi adına mücadele ettiğini artık toplumun bir şiddet toplumuna dönüştüğünü ifade etti.