17 Mayıs 2024 Cuma

TSP'den Anayasa Mahkemesi'ne çağrı: Adaletsiz infaz yasası iptal edilsin

Anayasa Mahkemesine açılan infaz yasasına ilişkin açıklama yapan Tutsakların Sesi Platformu, "Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal etmesi için sesimizi yükseltelim" dedi.

AKP-MHP ortaklığıyla siyasi tutsakları kapsam dışı bırakarak Meclis'ten geçirilen infaz yasasının iptali Anayasa Mahkemesine açılan dava bugün görülecek. Tutsakların Sesi Platformu (TSP), konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada "Faşist şef Erdoğan böylece Çakıcı'nın kankası Devlet Bahçeli ve MHP'nin isteklerini de yerine getirdi. Katiller, tacizciler, mafyacılar vb. için bir nevi özel af getirildi. Politik tutsaklara düşman hukuku uygulandı, salgın karşısında savunmasız bırakıldı. Politik tutsakların infaz koşullarını daha da ağırlaştıran, Anayasnın, hukukun ve adaletin eşitlik ilkesini hiçe sayan infaz yasası şimdi Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek" denildi.

AKP-MHP faşist ittifakının uygulamaya koyduğu infaz yasasının, "yasalar herkese eşit uygulanır" ilkesine ve Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de tamamen aykırı olduğunu kaydedilern açıklamada, "Anayasanın ve uluslararası hukuğun eşitlik ilkesini çiğnemektedir. Politik tutsaklar yasanın kapsamı dışında bırakılması tam bir faşist keyfiliktir" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Katiller, tecavüzcüler ve mafyacılar serbest bırakılırken, asıl serbest bırakılması gereken ağır hasta politik tutsaklar ise serbest bırakılmayarak, yaşam hakları elinden alınıyor. Evrensel hukukta yaşam hakkı kutsaldır. Faşist Türk burjuva devleti politik tutsakları serbest bırakmayarak, onları korona  salgınının ağzına atıyor, adeta ölüme mahkum ediyor. Hapishane koşullarında tedavileri imkansız yüzlerce ağır hasta tutsağı dahi serbest bırakmayacak denli insanlık düşmanıdır. AKP-MHP faşist diktatörlüğü insanlık suçu işlemeye devam ediyor.

"Hapishanelerde korona salgınına karşı gereken önlemleri alımayı bırakalım, buna karşı çıkan tutsaklar ya yeni disiplin cezalarına çaptırılıyor ya da başka hapishanelere sürgün ediliyorlar. Başka hapishanelere sürgün edilenler ve yeni sevk edilen tutsaklar rutin bir uygulama olarak hoşgeldin işkencesine tabii tutulmaya devam ediliyor. Batman hapishanesinden Diyarbakır hapishanesine sürgün edilen politik tutsakların ağır işkence görmeleri buna bir örnektir.

"Anayasa Mahkemesi bu ayrımcı adaletsiz yasayı iptal etmelidir. Korona salgınından dolayı başta ağır hasta tutsaklar olmak üzere tüm politik tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Politik tutsaklarla dayanışmayı yükseltmenin tam zamanı. Herkesin, hepimizin yapabileceği birçok şey var. 'Sessiz kalmak suça ortak olmaktır' deyip, adalet için harekete geçelim. Değişik biçimlerde tepkimizi dile getirelim, Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal etmesi için sesimizi yükseltelim."