18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Torba yasa ile kıdem tazminatı hayal olacak, mücadele edelim'

Kıdem tazminatının gasp edilmesi girişimlerine karşı Kadıköy'de eylem yapan Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, "Saldırılara karşı yan yana gelelim, birlik olalım, mücadele edelim" diye kaydetti.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, kıdem tazminatının gasp edilmesi girişimlerine karşı Kadıköy'deki Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Gücümüz birliğimizden gelir 'korkmuyoruz' işçilerin birliği sermayeyi yenecek" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan İpek Bozkurt, koronavirüs nedeniyle can kayıplarının 1 milyonu aştığını ve vaka sayısı da 40 milyona dayandığını söyledi.

Vakalar yükselip ölüm oranları artarken kapitalistlerin, süreci fırsata çevirerek yıllardır düşledikleri saldırıları hayata geçirmeye çalıştığını belirten Bozkurt, "Çalışma Bakanlığı son olarak duyurduğu 'Yeni Sürüm İstihdam Paketi' ile bu ısrardan vazgeçmeyeceklerini de gösterdi. Zehra Zümrüt Selçuk'un özellikle gençler ve kadınlar üzerinden 'müjde'sini verdiği pakete göre 'yarı zamanlı çalışma', 'kısmi çalışma' ve 'uzaktan çalışma' önümüzdeki sürecin temel istihdam biçimi olarak tanımlanıyor. Son torba yasada 25 yaş altı 50 yaş üstü için belirli süreli iş sözleşmelerinin koşul aranmadan tekrarlanması AKP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi" dedi.

KULLAN-AT İŞÇİLİK YAYGINLAŞACAK
Torba yasa ile güvencesizliğin artacağını, sömürünün katlanacağını, kullan-at işçiliğin yaygınlaşacağının altını çizen Bozkurt, "Belirli süreli çalışma ile tüm işçiler taşeronlaştırılırken kıdem tazminatı da hayal olacak" diye belirtti.

Tüm dünyada temel kazanılmış haklara yönelik saldırılar sürerken işçi ve emekçiler bu saldırılara karşı eylemler düzenlediğini ifade eden Bozkurt, "Türkiye'de de işçiler dört bir yanda eylemdeler! Maden işçileri hakları için Soma ve Ermenek'ten yürüyüşe başladılar. Sermaye devleti-patron işbirliği ile maden işçileri baskı ve zorbalıkla durdurulmaya çalışılıyor. Ancak jandarma baskısı, gözaltı saldırıları onları yıldırmıyor. Kocaeli'de Systemair HSK işçileri de sendikalaştıkları için patronun ücretsiz izin saldırısıyla karşı karşıya kaldırlar. Buna karşı fabrika önünde direnişe başladılar. Sinbo işçileri, Bimeks işçileri, AtlasGlobal işçileri de hakları için mücadelelerini sürdürüyorlar" diye konuştu.

SALDIRILARA KARŞI BİRLİK OLALIM, MÜCADELE EDELİM
Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçilerin pandeminin fırsata çevrilmesine, haklarının gasp edilmesine, krizin faturasının sırtlarına yıkılmak istenmesine karşı ne yapılması gerektiğini gösterdiğinin altını çizen Bozkurt, "Salgın bahanesiyle kazanımlarımız gasp edilir, demokratik hak ve özgürlüklerimiz askıya alınırken fiili-meşru mücadele hattı tek yol olarak önümüzde duruyor. Mücadele tarihimizi hatırlayalım, 15-16 Haziranlar'dan Yeni Çeltek direnişlerinden öğrenelim. Saldırılara karşı yan yana gelelim, birlik olalım, mücadele edelim" diye kaydetti.