25 Kasım 2024 Pazartesi

TKŞ'den toplumsal erkeklikle yüzleşme toplantısı

TKŞ, 3 Ağustos Şengal/Êzidî katliamının 10. yıldönümü dolayısıyla "toplumsal erkeklikle yüzleşme ve mücadele" gündemli erkek üyeleri ile toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Şengal'de Êzidî kadınlara yönelik erkek egemen zulüm ele alındı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), 3 Ağustos 2014'te DAİŞ'in Şengal'de Êzidî halkına yönelik gerçekleştirdiği 74. katliamın yıldönümü vesilesi ile TKŞ kurumunda bir toplantı gerçekleştirdi.

'KAPİTALİZM ERKEK EGEMENLİĞİNİ HER YERDE İLERLETİYOR'
Toplantıda TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo konuştu. Fermanda katledilenleri anarak konuşmasına başlayan Sîdwo "Kapitalizm erkek egemenliğini toplumun içinde, evde, işte her yerde güçlendirdi ve ilerletti" dedi. 3 Ağustos Şengal fermanı döneminde DAİŞ'in binlerce kadını ve çocuğu kaçırdığını ve pazarlarda sattığını hatırlatan Sîdwo bunun aynı zamanda erkek egemen kapitalist sistemden beslendiğini vurguladı.

Erkek egemenliğinin nerelerden çıktığına iyi bakmak gerektiğini ifade eden Sîdwo bununla nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin konuşulması gerektiğini vurguladı.

'ERKEK EGEMENLİĞİ KADINLARIN İRADE SAHİBİ OLMASINI İSTEMİYOR'
Tarihte erkek egemenliğinin ortaya çıkış sürecini hatırlatan Sîdwo, Şengal katliam sürecine dair ise şunları söyledi: "Eğer Şengal'de eşitlik ve adalet olsaydı. Kadınlar silah kullanmayı bilseydi kendilerini koruyabilirdi, toplum kendini koruyabilirdi. Eskiden kadınlar kapının önüne dahi çıkamazdı. Şengal'de de DAİŞ bu geri toplumun üzerinde kendisini var etti. Erkek egemenliği kadınların irade sahibi, meslek sahibi olmasını, özgür olmasını istemiyordu. Kapitalizmin vardığı aşamada kadını metalaştırıyor. Kadının, bir fikrin, iradenin, özgürlüğün sahibi olmasına izin vermiyor. Erkek egemenliği yaşamın içinde kadın ve erkeklerin eşit ve özgürce birlikte yaşamasının önünü kapatıyor, engel oluyor. Düşman bu gerici fikri neden savunuyor? Kadının iradesinden, yapabileceklerinden korkuyor. Bu yüzden de her zaman kadınların üzerinde baskı kuruyor. Bu yüzden de erkek egemenliğini geliştiren, yaşatan kapitalizmdir."

'DEVRİMİMİZİ İLERLETMELİ VE GELİŞTİRMELİYİZ'
Devrim coğrafyasında yaşadıklarını ifade eden Sîdwo devrimin kadın kazanımlarını vurgulayarak "Devrimimizi geliştirmeli ve ilerletmeliyiz" dedi. Şengal'in örnek teşkil etmesi gerektiğini vurgulayan Sîdwo, orada yaşananların bir daha yaşanmaması için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Tarihe bakıldığında bunun daha net görüleceğini ifade eden Sîdwo, "Sovyetlerde, Kürdistan'da kadınlar büyük bir direnişin sahibi olmuş. Yönetmiş, önderlik etmiş mücadeleye, devrime. Şengal'de Êzidî halkına, kadınlarına yönelik yaşanan saldırılarda DAİŞ'in kadının iradesini ezmek, devrimde rol oynamasının önünü kesmek istediğini görebiliyoruz. Orada yaşananları ne İslamiyet, ne de insanlık kabul etmez" dedi.

Devrim karşıtı devletlerin, yüzünü sosyalizme dönen Rojava devrimini yıkmaya, çürütmeye çalıştığını ifade eden Sîdwo buna karşı sosyalizmi, eşit ve özgür bir yaşamı kurma mücadelesini büyütme çağrısı yaptı.

Ağırlığını Arap erkeklerinin oluşturduğu toplantıda katılımcılar da söz alarak, eşitlik ve özgürlük mücadelesine dikkat çekti.