18 Mayıs 2024 Cumartesi

TGS: 45 üyemizin atılması sendikamıza ve gazetecilerin haklarına yönelik operasyondur

TGS, Hürriyet Gazetesi'nden işten çıkarılan gazetecilerle birlikte basın toplantısı düzenledi. TGS Genel Başkanı Durmuş, "İşten atılan arkadaşlarımızın işe geri dönüşleri de dahil olmak üzere tüm haklarını alabilmeleri için sendikamız tüm gücünü ortaya koyacaktır" dedi.

Demirören Grubu'na ait Hürriyet Gazetesi'nden işten çıkarılan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 45 gazeteci Şişli'deki TGS Akademi binasında basın toplantısı düzenledi.

Açıklama yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, sendikal haklara saygı istediklerini belirtti ve Anayasa'nın 51 Maddesi'ni hatırlattı: "Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz."

'BİZİM MÜCADELEMİZ ANNESİNİN İŞSİZ KALDIĞI GÜN DÜNYAYA GELEN BEBEK İÇİNDİR'
Geçtiğimiz hafta Hürriyet Gazetesi yönetiminin aralarında TGS Genel Eğitim Sekreteri ile İstanbul Şube Başkanının da olduğu sendikalı 45 kişiyi işten çıkardığını hatırlatan Durmuş, şunları söyledi:  "Aralarında hayatlarının yarısını Hürriyet'te geçirmiş olan meslektaşlarımız sırf sendikamıza üye oldukları için işten çıkarıldı. Doğan Grubu'nun Hürriyet Gazetesini Demirören Grubu'na satmasının ardından hız kazanan sendikalaşma çalışmamızda tam da sona yaklaştığımızda 45 üyemizin işten atılması sendikamıza ve gazetecilerin sendikal haklarına yönelik bir operasyondur. Üstelik arkadaşlarımız işten atıldıklarını, kendileri işlerinin başındayken evlerine gelen; annelerine, eşlerine, babalarına teslim edilen tebligatlarla öğrendiler. Askerdeki ve doğum iznindeki üyelerimiz dahi bu toplu çıkarmanın kapsamına alındı. Bizim mücadelemiz, annesinin işsiz kaldığı gün dünyaya gelen bebeğin daha iyi bir gelecekte yaşaması içindir."

Durmuş, sendikalı olmanın anayasal hak olduğunu ve bu hakkı gasp edenlerin anayasayı çiğnediğine işaret etti. Durmuş, "Anayasamızı yok sayan Demirören Medya yöneticileri hakkında işlem yapmak üzere savcıları göreve çağırıyoruz. İşten atılan arkadaşlarımızın işe geri dönüşleri de dahil olmak üzere tüm haklarını alabilmeleri için sendikamız tüm gücünü ortaya koyacaktır" dedi.

Medya sektöründe orman kanunlarının sona ermesi gerektiğine dikkat çeken Durmuş, gazete yönetimini sendika ile masaya oturmaya çağırdı.

'UMUDUMU YİTİRMİYORUM, HÜRRİYET SENDİKALI OLACAK'
Açıklamadan sonra söz alan işten atılan gazetecilerden Şebnem Turhan, son bir buçuk yıldır Demirören Medya Grubu'nda çalıştığını kaydetti ve "Ekonomik krizde başladım gazeteciliğe ve ekonomi muhabiriyim. 2000'den beri birçok krize şahit oldum. Tasarruf tedbiri diye önümüze konulanları gördüm, işten atılan arkadaşlarımla vedalaştım ve sıra bize geldi" diye konuştu.

Ekonomik çalkantıları gazete çalışanları olarak hep hissettiklerini belirten Turhan, "Dün zam almayı bekledik, enflasyona rağmen tek haneli maaş zammı aldık. Bu süreçte ne yaparsak yapalım tek başına kimsenin hiçbir şey yapamayacağını anladık. Sendikalı olduk ve toplu sözleşme yapmak istediğimizi söyledik. Çok güzel yerlere gelmiştik ama 30 Ekim'de evimize gelen tebligatla atıldık. Umudumu yitirmiyorum, Hürriyet sendikalı olacak" dedi.