18 Mayıs 2024 Cumartesi

TGC: Gazeteci kıyımından endişeliyiz

TGC, basın alanında bugüne kadar eşi görülmemiş yöntemler kullanılması ve işten çıkarmaların artmasına ilişkin açıklama yaptı, "Gazeteci kıyımından endişeliyiz" dedi.
 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), son dönemde basın alanında yaşanan işten çıkarmalara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, son yıllarda Türkiye'de medya sektörünün gerek baskılar, gerek el değiştirmeler ve olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle yaşadığı bunalımın, toplu işten çıkarmalarla yeni bir boyut kazandığı belirtildi.

Demirören Grubu'nun, bugüne kadar eşine rastlanmamış bir yöntemle, evlerine noter aracılığı ile gönderilen bildirimlerle Hürriyet Gazetesi'nden 45 gazetecinin işine son verdiği hatırlatıldı.

TGC, "Bu tür toplu işten çıkarmaların ve kullanılan sıra dışı yöntemlerin yaygınlaşması durumunda gazetecilik mesleğinin ülkemizde tüm saygınlığını yitirip artık yapılamaz duruma gelmesinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak derin endişe ve üzüntü duymaktayız" dedi.

Gazetecilerin, sendikaya üye oldukları işten çıkarıldığı yönünde bilgilerin olduğunu belirten TGC, "Demokratik ülkelerde sendikalaşma son derece olağan bir çalışan hakkıdır. Bu hakkın gazeteci kıyımına neden olması ise vahim bir olaydır" diye kaydetti.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İktidar eliyle yeni medya yapılanması haber odaklı gazeteciliği yok saymaktadır ve halkın haber alma hakkını engellemektedir. Bu yapılanma içinde yer alanları, demokrasinin işlemesi için gazetecilerin mesleklerini yapmalarını engelleyen tutumlarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak mesleğin daha fazla itibar yitirmemesi için tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya, baskılara direnmeye ve örgütlenmeye davet ediyoruz."