7 Eylül 2024 Cumartesi

'Tasarruf paketiyle kazanılmış haklarımıza saldırılıyor'

"Kamuda tasarruf paketi"ne karşı alanlara çıkan BES üyeleri, kazanılmış haklarına dönük saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), "kamuda tasarruf paketi"ne karşı pek çok kentte eylem yaptı.

ANTALYA
BES Antalya Şubesi, "Kazanılmış haklarımızdan değil, itibardan tasarruf edin" pankartıyla İşkur İl Müdürlüğü önünde yan yana geldi. Basın metnini BES Antalya Şube Mali Sekreteri Can Öztürk okudu.

ADANA
BES Adana Şubesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde yan yana geldi. "Kazanılmış haklarımızdan değil, itibardan tasarruf edin" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını BES Adana Şube Sekreteri Ali Duran okudu.

'KAZANILMIŞ HAKLARIMIZ ORTADAN KALDIRILMAK İSTENİYOR'
Kentlerde yapılan ortak açıklamada, iktidarın ekonomi politikalarıyla halktan aldıklarını küçük bir azınlığa servet olarak aktardığı ifade edildi. İşçi ve emekçilerin ekonomik krizin sebebi değil, mağdurları olduğu vurgulanan açıklamada, "Başta finans kurumları olmak üzere, bütün sermaye grupları devasa karlar elde ettiklerini beyan ettikleri bir dönemde, bizlerin yaşadığı yoksullaşmaya çözüm olarak masalarımızdaki tabakları küçültmemiz istendi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklanan "sözde tasarruf paketinde", kamu emekçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin bulunduğu kaydedilen açıklamada, "Biz bu açıklanan ve bir türlü uygulanmayan sözüm ona onlarca tasarruf paketi gibi bu tasarruf paketinin de bizlerin kazanılmış haklarımızın ortadan kaldırılmasının dışında bir amaç gütmediğini biliyoruz" denildi.

'SİZLERLE AYNI GEMİDE OLMADIK, OLMAYACAĞIZ'
Fedakarlığı emekçilerin değil, lüks ve şatafat içinde yaşayanların yapması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Her ekonomik kriz döneminde biz kamu emekçilerini ve yoksulları aynı gemideyiz safsatası üzerinden fedakârlık yapmaya davet eden iktidar ve onun beslemesi sermaye sahiplerine soruyoruz; her krizde bizim yoksulluğumuz derinleşirken sizler daha fazla kar ve servet elde ediyorken nasıl aynı gemide oluyoruz? Ve diyoruz ki, hayır bizler sizlerle hiçbir zaman aynı gemide olmadık, maalesef olamayacağız da" denildi.

'SERVİS HAKKIMIZA DOKUNULMASIN'
Açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
🔹"Başta mücadeleyle elde ettiğimiz servis hakkımıza dokunulmamalı ve servis hakkı olmayan bütün emekçiler için servis verilmelidir. Verilemeyen yerlerde emekçilere yol ücreti ödenmesini talep ediyoruz.
🔹İnsan onuruna yaraşır bir ücret ve refah payı verilmesini talep ediyoruz.
🔹Bütün emekçilere 3600 ek gösterge verilmesini ve ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması için acil yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz.
🔹Ücretsiz, nitelikli öğlen yemeği verilmesini talep ediyoruz.
🔹Bütün emekçilere kira yardımı yapılmasını talep ediyoruz.
🔹Artık bir angaryaya dönüşen iş yoğunluğunun azaltılması ve acil personel alınmasını talep ediyoruz.
🔹İş yerlerimizde ebeveyn hakkı olan kreş ve emzirme odalarının açılmasını talep ediyoruz.
🔹Mülakat haksızlığına son verilmesi ve kurum sınavlarında liyakatin esas alınması için yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz."