24 Kasım 2024 Pazar

Tanyılmaz: İstikrarsızlık enflasyonu arttırıyor

Enflasyonun yükselişini ve döviz kurunun artışını ETHA'ya değerlendiren Doç. Dr. Kurtar Tanyılmaz, "Erken seçimle birlikte döviz kurundaki artışın devam edeceğini" söyledi.
Enflasyondaki artış sürüyor. 2018 yılı Nisan ayı enflasyonu, yüzde 11 ile beklenenin üzerinde çıktı. Enflasyon artışı döviz kurunu da hareketlendirdi. Dolar 4.20 TL'ye yükseldi. Ekonomik gelişmeleri değerlendiren Doç. Dr. Kurtar Tanyılmaz, enflasyon ve döviz kurundaki artışın faturasının emekçi sınıflara ödetildiğini belirtti. 
 
ETHA'ya konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Tanyılmaz, enflasyonun yükselmesinin temel nedenlerinden bir tanesinin dövizin değer kaybetmesi olduğunu söyledi. Tanyılmaz, "Bunun arkasında iki temel etken var. Birisi cari açık gibi Türkiye ekonomisinin 'kırılganlığının' artması, yani kendi yapısal özellikleri. Diğeri de politik olarak ülkedeki istikrarsızlığın artması. Bu iki temele bağlı olarak, özellikle Amerikan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmesi karşısında dışarıdan gelecek yabancı sermayenin azalma eğilimi döviz karşısında Türk Lirasının değer kaybetmesine neden oluyor. Türk Lirasının değeri, bir dizi ithal girdiye bağlı olduğu için Türkiye ekonomisine enflasyon şeklinde yansıyor" dedi. 
 
Tanyılmaz, benzer ülkelerle karşılaştırıldığında döviz karşısında TL'nin değer kaybetmesinin bir diğer nedeninin Türkiye yönetiminin istikrarsızlığı olduğunu ifade etti. 
 
ENFLASYON EMEKÇİLERİN HÜKÜMETE BAĞIMLILIĞINI ARTIRIYOR
 
Tanyılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu: "Özellikle son 4 yılda enflasyonun yükselişinde belirgin bir artış söz konusu. Bu durum emekçi halka hayat pahalılığı olarak yansıyor. Mevcut gelir düzeyi yetmediği için ciddi bir borçlanmayı artırıyor. Bu borçlanma iktisadi anlamda günlük yaşamı idame ettirmek için artan bir borçlanma. Bu durum aynı zamanda insanların 'aman istikrar bozulmasın' mantığı ile hükümete daha bağımlı olmasına neden olurken, halkın politik davranışlarını yönlendiriyor."
 
Sadece emekçi halkın değil özel sektördeki firmaların da borçlandığını söyleyen Tanyılmaz, "Büyük sermayenin de borçları artıyor. Ancak enflasyonun artması asıl olarak işçi sınıfının borçlanması, hayat pahalılığı ve hayatını idame ettirememesi olarak yansıyor" dedi.
 
SEÇİM DÖNEMİNDE DÖVİZİN YÜKSELİŞİ DEVAM EDECEK
 
Ekonominin mevcut yapısı değişmediği sürece döviz kurunun yükselişinin devam edeceğini ifade eden Tanyılmaz, şöyle devam etti: “Hükümetin erken seçime dair imar affı, vergi borçlarında yapılandırma gibi bir takım ödünler vermesi bütçeyi artıran etkenler. Dolaysıyla ekonominin bir dizi yapısal sorunlarını artıracak bir eğilim var. Bu durum döviz kurunun yükselmesinin ve Türk Lirasının değer kaybetmesinin en temel nedenlerinden biri. Mevcut hükümetin, 'yabancı piyasalara istikrar' vaadini içermediği sürece döviz kurunun yükselmesi durdurulamaz. Bu istikrar vaadi vergilerin artırılmasından tutalım da başka bir dizi politik önlemle bedeli emekçi sınıflara ödeterek olabilir."