Suriye Kadın Meclisi: Anayasa taslağı erkekler için hazırlanmış bir taslak

Cihatçı HTŞ çetesinin ilan ettiği Anayasa taslağını kabul etmediklerini belirten Suriye Kadın Meclisi, "Anayasa erkek egemen bir zihniyetle hazırlanmıştır ve cumhurbaşkanlığı makamının sadece erkeklere tahsis edilmesi kadınların dışlanmasına yol açmaktadır" dedi.
Suriye Kadın Meclisi, cihatçı HTŞ çetesinin yayınladığı Anayasa taslağını kabul etmediğini açıkladı.
Anayasa taslağının, Golani'ye mutlak yetki vermeyi amaçladığını belirten Suriye Kadın Meclisi, "Suriye'nin farklı bileşenleri arasında etnik ve dini temellere dayalı ayrımcılığı pekiştirmektedir. Bu durum, adil ve kapsayıcı bir Suriye inşa etme fırsatını ortadan kaldırmaktadır" dedi.
'CUMHURBAŞKANLIĞI ERKEKLERE TAHSİS EDİLİYOR'
"Anayasa erkek egemen bir zihniyetle hazırlanmıştır ve cumhurbaşkanlığı makamının sadece erkeklere tahsis edilmesi kadınların dışlanmasına yol açmaktadır. Suriyeli kadınların rolünü dışlamakta ve cinsiyet temelli ayrımcılığı sürdürmektedir. Yıllardır iktidar tekelciliğine ve cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele eden kadınların katkıları göz ardı edilmektedir" denilen açıklamada, taslağın sistematik haksızlık olduğu kaydedildi.
'KADINLARIN HAKLARINI YOK SAYIYOR'
"Anayasa taslağı, ulusal çeşitlilik standartlarını karşılamadığı gibi, kadın haklarını güvence altına almamaktadır. Bu anayasa, erkeklerin, kadınların ve farklı halk bileşenlerinin kimliklerini koruyan bir toplumsal sözleşme olmaktan uzaktır. Geçici hükümetin tek renkli bir yaklaşımı dayatma ısrarı, tüm Suriyelilerin gerçek katılımını izole etmekte ve anayasanın ulusal ve demokratik meşruiyetini ortadan kaldırmaktadır" denilen açıklamada, taslağın Suriye halkının barış ve adalet talebine gölge düşürdüğü belirtildi.