1 Nisan 2025 Salı

Belçika Kürt kadınları destekleyen akademisyeni kara listeye aldı

Belçika, Kürt kadın hareketine dair çalışmalar yürüten akademisyen Marie Gilow'u kara listeye aldı. Gilow'un, "ulusal güvenlik" iddiasıyla oturma izninin iptal edilebileceği ve sınır dışı edilebileceği bildirildi. 

Kürt kadın hareketine dair çalışmalar yürüten feminist aktivist ve akademisyen, Marie Gilow, Belçika tarafından kara listeye alındı. Marie Gilow'a gönderilen resmi belgelerde, "ulusal güvenlik" iddiasıyla oturma izninin iptal edilebileceği ve Belçika'dan sınır dışı edilebileceği bildirildi. Ayrıca, son dönemde evine polis baskınları yapıldığı ve komşularının sorgulandığı belirtildi.

Marie Gilow'un avukat Jan Fermon, Marie Gilow'un OCAM listesine eklenme sebebinin Kürt hareketine verdiği destekten kaynaklı olduğunu kaydetti. Avukat Jan Fermon, Gilow'nun "radikalleşme" listesine alınmasının absürt olduğunu belirterek, "Kendisi terörist değil, sadece Kürt kadınlarının mücadelesini destekleyen bir akademisyen. Hukuki güvence olmadan, insanların keyfi olarak kara listeye alınması büyük bir insan hakları ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Hedef alınan Gilow'a ise destek büyürken, akademisyenler, sanatçılar ve insan hakları savunucuları tarafından imzalanan bir açık mektup, Belçika Göç ve Sığınma Bakanı'na sunuldu. Mektubu imzalayanlar arasında Dardenne kardeşler gibi tanınmış sinemacılar da bulunuyor. "Özgürlük ve dayanışma için sesimizi yükselttiğimizde nefret propagandacısı mı oluyoruz" soruldu.

MARİE GİLOW KİMDİR
Fransız-Alman kökenli Marie Gilow, 2013'ten beri Belçika'da yaşamakta olup sosyal bilimler ve politikalar alanında doktoraya, şehircilik üzerine de yüksek lisansa sahip. Kadın hareketliliği ve kent alanlarındaki deneyimleri üzerine çalışmalar yapmış ve ULB üniversitesinde misafir öğretim üyeliği yaptı. Gilow'un en çok dikkat çeken çalışmalarından biri, Rojava'daki kadın hareketi üzerine olan çalışmaları. 2020'de gazeteci olarak Rojava'ya giden Gilow, buradaki demokratik deneyime ve bu yapının özellikle Kobanê sırasında Öz Savunma Birlikleri (YPJ) ile kadınların rolüne dair araştırmalar yaptı. Marie Gilow, "Kürtler, Orta Doğu'daki dört ülkede baskı altında olan bir azınlık. Dillerini ve kültürlerini koruma mücadelesi veriyorlar" diye belirtiyor.