18 Mayıs 2024 Cumartesi

Şule Çet davasında karar: Aksu'ya müebbet hapis

Şule Çet'i katleden Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın yargılandığı davada karar çıktı. Aksu'ya müebbet cezasının yanı sıra 12 yıl 6 ay, Berk Akand'a ise 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Şule Çet'e önce cinsel saldırıda bulunan ardından da bir plazanın 20. katından atarak katleden Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın yargılandıkları davada karar çıktı.

Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı çok sayıda kadın ve kadın örgütü takip etti. Aksu ve Akand, geçtiğimiz 5 duruşmada yaptıkları gibi bilindik savunmalarla Şule'yi suçlayarak kendilerini aklamaya çalıştı.

Şule Çet'in telefonundaki bilgilerin avukatlar tarafından silindiğini iddia eden Aksu, "Ben Şule'ye zarar vermiş olsam vücudunda hiçbir şey çıkmaz mı? Ben Şule'yi kopuk parmağımla mı atmışım. Şule hiç mi direnmemiş. Ben inanın neden yargılandığımı bilmiyorum. Sinir krizleri geçiriyorum. Biri kafama silah dayasa ben kimseyi öldürmem ırzına geçmem. Benim Şule'ye dokunmuşluğum yok. Ben o süreçten terk eder giderdim ülkeyi" dedi.

Cinayet büroda üç saat dayak yediğini savunan sanık Aksu, "Biz başından beri doğruyu söyledik. Tecavüzden bahsediyoruz dünyanın en aşağılık şeyinden. Mümkün olmayacak şeylerle suçlanıyorum. Delillerde bir şey varsa beni asın. Müebbetle, tecavüzle nasıl yargılanırım" dedi. Katil Aksu, daha da ileri giderek Şule'nin ölümünden ailesinden sonra en çok kendisinin üzüldüğünü söyledi.

Berk Akand ise mahkeme başkanının "Durum açığa çıktıktan sonra güvenlik görevlisinin üzerine yürümüş ve ‘Buradan bir kız geçmedi mi?' demişsin…" sorusuna, "Ben makam koltuğunda oturuyorum hiç bir şey görmedim, duymadım" yanıtını verdi.

Bu sırada araya giren Çağatay Aksu, "Bana neden bardak yıkadığım ya da çöpleri attığım soruldu. Bunun sebebi ortak kullanılan alan olması. Berk dahi kapı olduğunu bilmiyor. Ofis sadece bizim kullanım alanımız değil ki. Ramazan günü viskili bardakları mutfağa koyabilir misiniz efendim?"

Aksu'nun ardından sanık Berk Akand'ın son sözü soruldu. Akand, "Ben bir size bir de savcılığa yardım ettim. Çağatay'a yardım etmedim. Kendime bile yardım etmedim" dedi.

Sanıkların ifadelerinin ardından savcılık, "Sanıkların tutukluluklarının devamı ve sonlandırılması hakkında takdir mahkemenindir" dedi.

SANIK AVUKATLARI YİNE KAMUOYU OLUŞMASINDAN RAHATSIZ OLDU
Sanık Çağatay Aksu'nun avukatı Levent Erkmen, müvekkilinin delil yetersizliğinden değil suçu işlemediğini savunarak beraat etmesi gerektiğini söyledi. Erkmen, "Siz hala soru soruyorsunuz sayın başkan. Karar aşamasında şüpheniz varsa, şüpheden sanık yararlanır diye biliyorum" dedi ve müvekkilinin beraatini talep etti.

Sanık Berk Akand'ın avukatı Paşa Büyükkaya da "Kamuoyu baskısı nedeniyle dava bu hale geldi. Benim müvekkilim Çağatay'a yardım etmek ile yargılanıyor" diye konuştu. Büyükkaya, Akand'ın Çağatay Aksu'ya yardım etmediğini, beraat etmesi gerektiğini belirtti.

Berk Akand'ın diğer avukatı İskender Balkış ise, "Biz kamuoyu baskısı olduğunu ve bu yüzden böyle bir mütalaa verdiğini düşünüyoruz. Çocuklar son savunmalarını yaptılar. Sayın savcım dün geceden uykusuz kalmış belli ki biraz önce uyudu. Bu kamuoyu baskısını katılan vekilleri delilleri çarpıtarak yürüttü. Devir dijitali iyi yönetenin çağıymış" diye konuştu.

AKSU'YA MÜEBBET HAPİS CEZASI
Mahkeme karar duruşmasında sanık Çağatay Aksu'ya müebbet cezasının yanı sıra 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Berk Akand'a ise 18 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti kararını oy çokluğuyla aldı.

SAVCILIK MÜEBBET İSTEMİŞTİ
Beşinci duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, Şule'yi katleden Çağatay Aksu için "cinayet, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve nitelikli cinsel saldırı" ve sanıklardan Berk Akand için ise "cinayete yardım, nitelikli cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan cezalandırılmalarını istemişti. Savcı mütalaasında, Çağatay Aksu'ya müebbet hapis cezasının yanı sıra 30 yıl, Berk Akand'a ise 40 yıl hapis cezası verilmesini talep etmişti.