Şubat ayında en az 121 işçi iş cinayetlerinde katledildi

Şubat ayında en az 121 işçi iş cinayetlerinde katledildi. İSİG Meclisi raporuna göre, iş cinayetlerinin birinci sebebini trafik, servis kazaları oluştururken, katledilen işçilerden 117'sinin sendikasız olduğuna dikkat çekildi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Meclisi, 2025 Şubat ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Şubat ayında en az 121 işçi iş cinayetlerinde katledildi. Böylece 2025 yılının ilk iki ayında iş cinayeti sayısı 299'a ulaştı.
Son 10 yılda her ay ortalama 145 ila 165 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği belirtilen raporda, "Şubat ayında ölen işçi sayısının düşük olmasının nedeni ise işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasının bir yansıması değil. Birinci neden, kış koşullarının ağır geçmesinden dolayı inşaat ve tarım işkollarındaki çalışmanın ve doğal olarak iş cinayetlerinin azalması. İkinci neden ise geçtiğimiz aylarda SGK istatistikleri ile yaptığımız karşılaştırmalarda belirttiğimiz, sanayide-fabrikalarda ölen işçilerin bilgilerine ulaşamamamız" ifadeleri kullanıldı.
Şubat ayında taşımacılık, inşaat, ticaret, metal, tarım işkollarındaki ölümlerin ilk sıralarda yer aldığı ifade edilen raporda, iş cinayetlerinin nedenlerinde ilk sırada trafik, servis kazaları yer aldığı vurgulandı. Şubat ayında ticaret, metal, inşaat ve konaklama işkollarında çalışan 4 çocuk işçinin iş cinayetinde katledildiği aktarılan raporda, İSİG Meclisi olarak "çocuk işçilikle mücadele" için çalışmaların başladığı kaydedildi.
Şubat ayında 50 yaş ve üzeri ölen işçilerin oranının tüm iş cinayetlerinde yüzde 43'e ulaştığı kaydedilen raporda, "Emekli olamama, emeklilik süresini bekleme ya da emekli olup 15 bin TL gibi düşük bir ücret alma... yani genel anlamda yoksulluğa itilen bir yaşlı işçi kitlesi, güvencesiz ve yaşına uygun olmayan işlerde çalışmaya zorlanıyor ve bu da iş cinayetleri ile sonuçlanıyor" denildi. Raporda, Şubat ayında ikisi Suriyeli, biri Iraklı, biri Özbekistanlı 4 göçmen işçinin katledildiği aktarıldı.
YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLERDEN 117'Sİ SENDİKASIZ
Şubat ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerden 4'ünün sendika üyesi, 117'sinin sendikasız olduğu belirtilen rapor, şöyle devam etti: "İş cinayetleri yine büyükşehirlerde ya da sanayileşen Orta Anadolu şehirlerinde yoğunlaşıyor. İstanbul, Antalya, Bursa, Gaziantep, Kocaeli ve İzmir'de iş cinayetleri yoğunlaşıyor. Tabi sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme sermaye için birincil hedef. Bu noktada işçi eylemleri polis müdahalesi ve ekonomik baskılar gibi birçok zorlukla karşılaşıyor. Şubat ayında bunun en önemli örneğini Gaziantep'te yaşadık. Başpınar tekstil işçilerinin eylemi bir yandan polis zoru ve patronların baskılarıyla boğulmaya çalışılırken diğer yandan da BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen mücadeleye önderlik ettiği için tutuklandı. Ancak bu tabloyu değiştirmek için İSPER'deki enerji işçilerinden TTL Tütün'deki gıda işçilerine, Başpınar'daki tekstil işçilerinden Çayırhan'daki maden işçilerine mücadele de sürüyor..."
TAŞIMACILIK İŞKOLUNDA 22 İŞÇİ KATLEDİLDİ
Şubat ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle: taşımacılık işkolunda 22 işçi; inşaat, yol işkolunda 17 işçi; tarım, orman işkolunda 13 emekçi (4 işçi ve 9 çiftçi); ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 12 işçi; metal işkolunda 10 işçi; belediye, genel işler işkolunda 9 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 6 işçi; madencilik işkolunda 4 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 4 işçi; enerji işkolunda 4 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 4 işçi; gıda, şeker işkolunda 3 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 2 işçi; tekstil, deri işkolunda 2 işçi; ağaç, kağıt işkolunda 2 işçi; banka, finans, sigorta işkolunda 1 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 1 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 1 işçi; işkolu belirlenemeyen 4 işçi iş cinayetlerinde katledildi.
31 İŞÇİ TRAFİK, SERVİS KAZASI NEDENİYLE KATLEDİLDİ
Şubat ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle: Trafik, servis kazası nedeniyle 31 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 23 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 16 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 15 işçi; intihar nedeniyle 6 işçi; şiddet nedeniyle 6 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 5 işçi; patlama, yanma nedeniyle 4 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 3 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 3 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 8 işçi iş cinayetlerinde katledildi.
ŞUBAT AYINDA 4 ÇOCUK/GENÇ İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE KATLEDİLDİ
Şubat ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: 14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 3 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 15 işçi, 30-49 yaş arası 48 işçi, 50-64 yaş arası 42 işçi, 65 yaş ve üstü 7 işçi, yaşı bilinmeyen 5 işçi iş cinayetlerinde katledildi.