7 Mayıs 2024 Salı

Somalı işçiler tazminat hakları için yürüdü

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası üyeleri, Soma Maden İşletmeleri A.Ş'nin işçileri işten çıkarmasını ve tazminatlarını ödememesine karşı yürüdü.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Soma'da Uyar Madencilik ve Soma Maden İşletmeleri AŞ tarafından işten çıkarılan işçilerin tazminat haklarının ödenmesi için yürüyüş yaptı. 

Valilik binası önünde toplanan işçiler Soma Meydanı'na yürüdü. Burada açıklama yapa Maden işçisi Sami Yavuz, 2132 Eynez işçisinin yaptığı başvurunun yasal süresinin dolduğunu, ancak her hangi bir ödeme yapılmadığını söyledi. Yavuz,  keyfi olarak  bekletilen ödemelerin derhal ödenmesini istedi.

Maden işçileri olarak, 5 Ekim'de Ankara'ya yürüyüş başlattıklarını, engellendikleri için 33 gün boyunca Kırkağaç Çam'ında direnişi sürdürdüklerini hatırlatan Yavuz, Enerji Bakanlığı, Meclis ve TKİ Genel Müdürlüğü ile sendika ve işçi temsilcilerinin üç kez görüşme yaptığını hatırlattı. Görüşmeler sonucunda, "Eynez işçilerinin haklarının ödeneceği, Uyar madencilik, Atabacası, Işıklar işçilerinin alacakları ise Aralık ayı içerisinde TBMM'den çıkarılacak torba kanunla ödeneceği" konusunda anlaşma sağlandığını söyleyen Yavuz, buna rağmen henüz paraların hesaplara yatırılmadığını söyledi.

'METAL İŞÇİSİNİN HAKLI KAVGASI MADEN İŞÇİSİNİN KAVGASIDIR'
MESS'in taleplerini kabul etmemesi üzerine metal işçilerinin grev kararı aldığını hatırlatan Yavuz, 130 bin metal işçisinin mücadelesini takip ettiklerini belirtti. Yavuz, "Metal işçisinin haklı kavgası maden işçisinin kavgasıdır. Birleşik Metal-İş sendikamızın 5 Şubat'ta başlatacağı grevle sonuna kadar dayanışma içinde olacağız" dedi.

Yavuz, kendi hakları ve tüm işçilerin haklarının verilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.