17 Mayıs 2024 Cuma

Soma Katliamı'nda yaşamını yitiren maden işçileri anıldı

Soma maden katliamında yaşamını yitiren 301 işçi anıldı. Kentlerde düzenlenen anmalarda, Soma katliamı davasında yaşanan adaletsizliğe dikkat çekilirken, salgın koşullarında da işçilerin ölümle karşı karşıya bırakıldığına dikkat çekildi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden katliamında hayatını kaybeden 301 işçi mezarları başında anıldı. Anmaya ailelerin yanı sıra sivil toplum örgütleri katıldı. İşçilerin kabirlerine karanfiller bırakan aileler, uzun süre mezarlık başında bekleyerek, gözyaşları içinde dualar okudu.

Katliamda yaşamını yitiren işçilerin 14 yaş altındaki çocukları, 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik süresinde babalarının mezarlarını ziyaret etti. Mezarlığa koronavirüs salgını nedeniyle eldiven ve maske takarak giden aileler, fiziki mesafeye dikkat etti.

Maden faciasında hayatını kaybeden madenci Kamil Çal'ın kızı Sude Çal (14), "Babamın mezarına geldim. Ona dua ediyorum. Sadece bugün değil, her gün dua ediyorum. Onu çok özlüyorum" dedi.

Kamil Çal'ın bir diğer kızı Ravza Çal (7) ise, babasının mezarı başında duyduğu özlemi dile getirdi.

İNFAZ YASASINA TEPKİ
Oğlu Uğur Çolak'ı katliamda kaybeden baba İsmail Çolak da, oğlunun kabri başında adalet talebini yineledi. Çolak, İnfaz Yasasıyla sanıkların erken tahliye edilecek olmalarına, "Böyle yasa olmaz olsun, katilleri, çeteleri çıkardılar. Bizlerin canını bir kez daha acıttılar. Biz bu yasayı kabul etmiyoruz" diyerek tepki gösterdi. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl kitlesel bir eylem yapamadıklarını belirten Çolak, Soma davasında adalet sağlanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

SAMSUN
Samsun'da Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla yapılan anmaya ESP, SKM, SYKP, HDP, HDK, Sol Parti, EMEP, Halkevleri'nden temsilcileri katıldı. Süleymaniye Geçidi'nde yapılan açıklamada "Soma'nın ne acısı bitiyor ne yara kapanıyor. Tam 6 yıl oldu Soma hala kanıyor" denildi.

Katliam meydana geldiğinde yetkililerin kullandığı "Bu tür olaylar bu işin fıtratında işçinin kaderinde var" sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, sömürü düzeninin pandemi koşullarında daha insafsız bir şekilde devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, "Gerekçeler Soma ile aynıydı en yetkili ağızlar; 'Bu çarkı bir şekilde döndürmek zorundayız, bunun ekonomiye faturası çok daha ağır olur' diyorlardı. Ya işçiler ne olacak sorusunun cevabı da çok tanıdıktı. Bu tür şeyler işin fıtratında işçinin kaderinde vardı zaten" denildi.

103'ü koronvirüs olmak üzere 220 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, Soma katliamında hayatını kaybedenler anıldı. "Yeni Soma'lar yaşanmaması için, Soma düzeninin son bulması için insanca kardeşçe yaşayabileceğimiz eşit, adil ve demokratik bir ülke için, başta işçi sınıfı olmak üzere bütün ezilen yoksul halk kesimlerinin emek ve demokrasi mücadelesinde birleşmeleri zorunlu bir ihtiyaçtır" çağrısı yapıldı.

BURSA
Bursa Barosu ve Bursa Akademik Odalar Birliği üyesi meslek odalarının başkan ve yöneticileri de uzun bir aradan sonra bir araya gelerek katliamda hayatını kaybeden madencileri andı. Basın açıklaması, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’ndeki Demokrasi Meydanı’nda düzenlendi.

TMMOB tarafından hazırlanan açıklamada, "Aradan geçen 6 yılda, faciada kaybettiğimiz 301 madencinin acısı üzerine, yaşanan adalet faciasının yarattığı haksızlık duygusu eklenmiştir. Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, yargı ne karar verirse versin, bizler, 301 madencinin ölümünü, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu, madenci şirketin açgözlü sahiplerini ve faciaya sebep olan kişileri asla unutmayacağız. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ülke ve insani koşullarda çalışabileceğimiz iş koşulları için mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

İZMİR
DİSK /Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube ve Tüm Bel Sen 1 No'lu Şube örgütlü oldukları İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka ve Baraklı İZSU biriminde Soma Katliamının 6.yılında anma düzenlendi. Emekçiler Soma'da yaşamını yitiren madenciler için saygı duruşunda bulundu.

İş yerinde yapılan anmada konuşan Genel-İş 2 No'lu Şube adına konuşan Taner Tan, "Bundan 6 yıl önce Soma'da madenciler yerin binlerce kilometre altına bir lokma ekmek için girdiler, sermayenin kar hırsı yüzünden kuralsız çalışmaya zorlandılar ve 12 saat çalıştırıldılar. Bağlı bulundukları sendika buna sesiz kaldı, hükümet gözünü kapattı, kulağın tıkadı. Ölüm göz göre göre geldi ve bizler biliyoruz ki önlemler hala alınmadı ve alınmayacak. Patronlar ve hükümet el ele vermiş insan sağlığı ve yaşamın hiçe sayıyor. Soma'da 6 yıl önce yaşanan iş kazası değil, cinayetti. İşçiler, emekçiler olarak bu düzene karşı birleşelim" dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Soma Katliamının 6'ıncı yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "13 Mayıs 2014 günü Soma’da 301 maden işçisi üretim zorlaması nedeniyle iş cinayetinde katledildi. Ama patronların kâr hırsı ve AKP Hükümetinin tıpkı bugünkü pandemi koşullarında 'üretim sürsün ne olursa olsun' anlayışı gibi o gün de 'kömür çıksın da ne olursa olsun anlayışı' yüzünden işçiler madenlere endişe içinde giriyordu. Halka, işçilere, emekçilere bu acıları yaşatan, Soma’da kurulmuş olan siyaset-rant-yerel yönetim üçgeniydi" ifadelerine yer verildi.