17 Mayıs 2024 Cuma

'Sokaktan,  siyasetten, eğlenmekten, direnmekten hiç vazgeçmedik'

Kadınların erkek egemen sistemden alacaklı olduğunu vurgulayan HDP İzmir Kadın Meclisi, sokaktan, konuşmaktan, direnmekten ve eğlenmekten asla vazgeçmediklerini söyledi. 8 Mart'ta da kadınların yaşamın her alanında olduğunu belirten kadınlar, dayanışma için tutsak kadınlara kart yolladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderdi.

Konak PTT önünde biraraya gelen kadınlar burada bir basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Serap Küçük, erkek şiddetinin her gün her yerde kadınları vurduğunu kaydetti. Sadece son 10 yılda yedi bin kadının katledildiğine dikkat çeken Küçük, "Cinsel şiddet, aşağılama, küçümseme, yaşamda izole edilerek 'aile' üzerinde hapsedilme AKP/MHP iktidarı tarafında kadınlara uygulanan, dayatılan en temel politika" diye konuştu.

Erkek devletlerin, iktidarların savaş politikalarının kadınların arasına sınırlar, barikatlar yerleştirmeye çalıştığına dikkat çeken Küçük, yükselen milliyetçi, cinsiyetçi ve militarist politikaların başta Kürt kadınları olmak üzere tüm kadınları vurduğunu söyledi. Kadınların eşit temsil ilkesi olan eşbaşkanlık sistemine yönelik saldırıları hatırlatan Küçük, şöyle devam etti: "Bütün bu kuşatma altında, biz kadınların sözü ve eylemi bitmedi. Sokaktan, siyasetten, konuşmaktan, eğlenmekten, yazmaktan ez cümle isyan etmekten, direnmekten hiç vazgeçmedik. Direnme notamızı yüreğimize nakşettik. Çünkü bizler alacaklıyız. Sömürdüğünüz emeğimizle, kurduğunuz bu erkek dünyadan alacaklıyız. Katlettiğiniz kadınlar olarak hepinizden 'yaşam' alacaklıyız. Zindanlarda hala emanetimizi dimdik taşıyan kadın arkadaşlarımız için alacaklıyız. Bu yeryüzünde nefes alan, nefes katan bütün canlılar, ağaçlar, sular için alacaklıyız. Emine, Ceren, Seve, Kader, Gülistan, Lisa, Sise, Elif, Figen, Nevin için alacaklıyız. Baktığınız her yerdeyiz. Olduğunuz her yerdeyiz. Bu 8 Mart'ta da yaşamın her alanında el eleyiz."

"Yaşasın kadın dayanışması", "Jin, jiyan, azadi", "Kadın yaşam özgürlük" sloganlarının atıldığı açıklamanın ardından Konak PTT'ye geçen kadınlar, tutsak kadınlara dayanışma kartı yolladı.