30 Nisan 2024 Salı

SKM'den Nurcan Arslan davasına çağrı

Kadın dayanışması ile kadın katliamlarının önleneceğini, cezasızlığın önüne geçileceğini vurgulayan SKM, 7 Ocak'ta Bakırköy'de görülecek olan Nurcan Arslan davasına çağrı yaptı.

ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 7 Ocak'ta Bakırköy'de yeniden görülecek olan Nurcan Arslan davasına çağrı yaptı. 

Açıklama yapan SKM, kadınların bugüne kadar kazanılmış yasal hakları olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın kaldırılmasına yönelik erkek devlet tavrının devam ettiğini, kadın cinayetlerinin de her geçen gün arttığını belirtti.

SKM, "Yakın zamanda verilen iki mahkeme kararı;  yargının; erkek egemen karakterini bir kez daha ortaya koymuş oldu" diyerek, Fatma Şengül'ün katiline verilen cezada "haksız tahrik" indirimi ile yapılarak topluma "kadın cinayetlerinde kadınların 'haksız' davranışlarının etkisi var" mesajı verilmek istendiğini vurguladı.

'NURCAN'IN KATİLİ DE ÖDÜLLENDİRİLMEK İSTENİYOR'
Kadın dayanışmasının gücü ile ceza verilmesinin sağlandığı Nurcan Arslan'ın katilinin ise Yargıtay 1.Ceza Dairesi tarafından ödüllendirilmeye çalışıldığına işaret eden SKM, şunları belirtti: "Yerel mahkemenin haksız tahrik indirimi uygulanmaksınız verdiği müebbet hapis cezası, Yargıtay tarafından yüksek bulundu ve “olayda tasarlayarak öldürme olmadığı” gerekçesiyle karar bozuldu. Erkek yargı bu kararla katilin aldığı müebbet cezasında yeniden yargılamaya giderek indirime yol açmayı planlıyor.

"Erkek egemen tekçi sistemin silahlandırdığı muhtarlardan biri olan katilinin yargılandığı bu davayı en başından bu yana diğer kadın örgütleriyle birlikte sahiplendik. Duruşma salonuna kadınların alınmamasına, katilin SEGBİS ile ifade vermesine karşı çıktık. Mahkeme salonlarından sokaklara kadar her yerde kadınların öfkesini dile getirip, Nurcan için adalet istedik. Yargıtay, bu kararla birlikte kadın cinayetlerine sahip çıkan kadın örgütlerinin direncini kırmaya ve kadın dayanışmasını önemsizleştirmeye çalışıyor. Ancak bizler en başında yaptığımız gibi aynı inat ve öfke ile bu davayı takip etmeye kararlıyız. Yargıtay'ın kadın katillerini ödüllendirmesine izin vermeyeceğiz.

"Biliyoruz ki her iki karar; kadınların mahkemeler nezdinde elde ettikleri hukuki kazanımları gasp etmeye ve kadın katillerini korumaya, kollamaya dönük kararlardır. Her iki karar da 'ölmek istemiyorum' diyen tüm kadınların çığlığını görmezden gelen kararlardır."

'SAHİPLENME VE DAYANIŞMAYLA ŞİDDETİ ÖNLER, KAZANIRIZ'
Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin de, kadın katillerinin indirim almaksızın cezalandırılmalarının yolunun da güçlü bir sahiplenmeden ve dayanışmadan geçtiğini vurgulayan SKM, Özgecan Arslan, Şule Çet ve pek çok kadın davasının buna örnek olduğunu kaydetti. 

'7 OCAK'TA BAKIRKÖY'E'
SKM, şu çağrıyı yaptı: "O nedenle tüm kadınları 7 Ocak tarihinde Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan Nurcan Arslan davasının duruşmasına bekliyor, Fatma Şengül dosyasının İstinaf aşamasını takip etmeye çağırıyoruz."