17 Mayıs 2024 Cuma

SKM ve ESP'lilerden 8 Mart kadın grevine çağrı

SKM, 8 Mart kadın grevi çalışmalarını sürdürüyor. Esenyurt Yeşilkent'te evleri ziyaret eden, bildiri dağıtan SKM'liler, şiddete, katliama ve ev içi emeğin sömürüsüne karşı kadınları greve çağırdı. ESP'li erkekler de grev çağrısı yaptı, hemcinslerini o gün ev işi ve çocuk bakımını üstlenerek, greve destek vermeye çağırdı.

İSTANBUL- Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 8 Mart kadın grevinin çalışmalarını sürdürüyor.

SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, ESP Eş Genel Başkanları Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü, ESP İstanbul İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan ile yöneticilerinin de katılımı ile Esenyurt Yeşilkent'te yapılan çalışmada kadınlar greve çağırıldı.

8 MART'TA YEŞİLKENT'TE KADIN GREVİ ŞENLİĞİ
Tek tek evlerin kapısını çalan ve 8 Mart kadın grevini anlatan sosyalistler, ilgiyle karşılandı. Ev içi emeğin görünmez kılındığını anlatarak ev işlerini yapmama çağrısı yapan SKM ve ESP üyeleri, 8 Mart'ta Yeşilkent'te Kıvırcık Ali Parkı'nda saat 12.00'da yapacakları kadın şenliğine çağrı yaptı.

Kadınların greve katılım ve destek konusunda "ne yapabiliriz" sorularını yanıtlayan sosyalistler, grevin sembolü olan sarı toz bezlerini 8 Mart'ta balkon ve camlarına asmalarını istedi. Kadınlar, evlerine sarı bezleri asacaklarını, grevde olduklarına dair fotoğraf ve videoları sosyal medyadan paylaşacaklarını belirterek, greve ilişkin çevrelerine de bilgi vereceklerini aktardı.

Çalışma boyunca kadınların en çok sorduğu sorulardan biri de "Evde çocuklara kim bakacak" oldu. SKM üyeleri, o gün kreşlerin kurulacağını ve ESP üyesi erkeklerin çocuklara bakacaklarını belirterek, rahatlıkla çocuklarını bırakabileceklerini söyledi.

Her yaştan kadın, çalışmaya ve grev çağrısına büyük ilgi gösterdi. Kadınlar özellikle kadın cinayetlerine ve şiddete karşı greve çıkacaklarını  ifade ederken, "O gün hiçbir iş yapmayacağız, eyleme gideceğiz", "Hep biz mi evi temizleyeceğiz biraz da erkekler yapsın", "Erkekler zaten yaptığımız işleri görmüyor ki", "Erkekler aç kalsın da görsünler kadınların ne iş yaptığını" şeklinde tepkilerini ve dile getirdiler.

Kadına yönelik şiddete karşı daha güçlü ses çıkarılması gerektiğini vurgulayan sosyalist kadınlar, kadın grevinin bunun için önemli olduğunu vurguladı. Kadın grevinin, hayatı durdurmak ve kadın emeğini görünür kılmak için yapıldığının anlatılması üzerine ev emekçisi kadınlar, "Hayatı durdurun, ben arkanızdayım" diyerek, greve destek olacaklarını söyledi.

ESP'li erkekler, Yeşilkent semt pazarında bildiri dağıtımı ve ajitasyon konuşmaları yaparak, hem cinslerini kadın grevine destek verme, o gün geleneksel rolleri yıkma çağrısı yaptılar. Kadınların erkek şiddetine karşı greve çıktığını belirten ESP'li erkekler, "Kadınlar, şiddete karşı greve gidiyor, hayatı durduruyor. O gün evin işini, yükünü biz erkekler alıyoruz. Evi biz temizliyoruz, bulaşığı biz yıkıyoruz, çocuklara biz bakıyoruz" çağrısı yaptı.