17 Mayıs 2024 Cuma

SKM MYK üyesi Satiye Ok: Devlet bulmuyorsa delilleri biz bulacağız

Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden 130 gün geçti. SKM MYK üyesi Satiye Ok, Gülistan'ın kaybolmasında gerçeklerin üzerinin örtüldüğünü belirterek, "Çünkü birileri korunuyor. Baraja yoğunlaşılarak konunun üzeri örtülmek isteniyor. Dersim'deki herkes böyle düşünüyor" dedi.

Gülistan Doku 5 Ocak'tan bu yana kayıp. Aradan geçen 130 günde akıbetiyle ilgili somut hiçbir bilgiye ulaşılamadı. Ailenin yaptığı başvurular sonucunda en son görüldüğü ileri sürülen Sarısaltuk Köprüsü yakınlarında ve Uzunçayır Baraj Gölü'nde arama çalışmaları yapılıyor. Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’nün Gülistan'ın intihar ettiği yönündeki açıklamalarına kadın örgütleri tepki gösteriyor. Kadınlar, soruşturmanın şeffaf ve titizlikle yürütülmediğini söylerken, baraj çevresinde yapılan aramalarla yanlış bir yönlendirilme yapıldığına inanıyor.

Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin hemen ardından "Gülistan Nerede" şiarıyla başlatılan mücadele içinde yer alan Sosyalist Kadın Meclisleri MYK üyesi Satiye Ok, bölgedeki kadın hareketinin temel gündeminin Gülistan'ın bulunması olduğunu vurguluyor.

ETHA'nın sorularını yanıtlayan Satiye Ok, Gülistan'ın dört tarafı kameralarla donatılmış Dersim'in merkezinde güpegündüz kaybolduğunu hatırlatıyor. Kentte yaşayan ve kadın özgürlük mücadelesinde yer alan kadınlar olarak hızlıca bir araya geldiklerini söyleyen Ok, "Doku'dan haber alınamadığını öğrenir öğrenmez SKM olarak ve avukatlarımızla sürecin içinde olduk. Aileyle, baroyla, demokratik kitle örgütleriyle görüştük. Öncelikle durumun ne olduğunu anlamaya çalıştık. Daha sonra da birlikte neler yapabileceğimiz üzerine tartışmalar yürüttük. Gülistan'ı bulana ve hesap sorana kadar bu mücadeleyi ortak yürütelim dedik. Genç kadınlar üniversitede ve kent merkezinde eylemler yapmaya başladı. Dersim ve Amed kadın platformları olarak ziyaretlerimiz, açıklamalarımız oldu. 8 Mart'ı Gülistan'ın adalet mücadelesine atfettik. Salgın ve okulların kapanmasıyla birlikte, eylemli süreç geride kalmış oldu" diye konuştu.

'BAŞKA CENAZELER BULUNDU AMA GÜLİSTAN'DAN İZ YOK'
Gülistan Doku'yu gündemde tutmaya çalıştıklarını söyleyen Ok, baraj bölgesinde aramaların devam ettiğini, Esma Kılıçarslan'ın kaybolduktan yaklaşık 20 gün içinde ve uzman çavuş Yılmaz Güneş'in ise yaklaşık 40'lı günlerde cenazelerine ulaşılırken 130 gündür Gülistan'dan hiçbir ize ulaşılamadığını kaydetti.

'KÖPRÜDEKİ KADINA NE OLDU'
Satiye Ok, soruşturma ve arama çalışmalarında birçok şüpheli durumun olduğunu söyledi. Süreci özetleyen Ok, şu değerlendirmeleri yaptı.

"Barajda bulunmayacak. Çünkü ailesi ve kadın hareketi, Gülistan'ın barajda olduğunu düşünmüyoruz. Baraj yakınlarında bulunduğu ve Gülistan'a ait olduğu iddia edilen tırnak makası gibi şeyler vardı. Ama bunların net olarak Gülistan'a ait olduğu kanıtlanamadı. Yine odasında bir mektup bulunduğu iddia edildi. İntihar mektubu olabileceği ileri sürüldü. Ama öyle olmadığı günler sonra ortaya çıktı. Baş şüpheli bir erkek arkadaşı var. Bu kişinin ifadesi bile alınmadı. Sadece evinde bilgisine başvuruldu. Sorgulanma, gözaltına alınma veya ailesinin soruşturulması vs. olmadı. Bir köprüde indiği söyleniyor. Köprüde oturan bir kadının görüntüsü var. Bizler de bunu soruyoruz. Oradaki Gülistan ise sonra ne oldu? Oradan kalktı, araca bindi şehri mi gitti, okula mı gitti? Biri oradan suya mı itti? Biri zorla başka bir araca mı bindirdi? Orada oturan kadına ne oldu? Biz kadınlar olarak bunu soruyoruz. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde eldeki görüntü aydınlatılamadı. Bunlar bizler bakımından anlaşılır değil."

'YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYORUZ, ÇÜNKÜ BİRİLERİ KORUNUYOR'
"Bir diğer konu ısrarla sadece barajda arama yapılması. Gülistan'ın barajda olduğu düşünülüyorsa 4 aydır su minimum seviyeye neden indirilmedi? Baraj nedeniyle bir köy sular altında kalmıştı. Arama ekipleri, baraj suyu altında kalan evlerin birine sıkışmış olabileceğini de söylüyor. Böyle bir durum varsa, suda yaşayan canlılara da zarar vermeyecek bir seviyeye su indirilebilir. Araştırma daha sağlıklı yapılabilir. Gülistan Doku'nun barajda olmadığını düşünüyoruz. Ailesi de öyle düşünüyor. Çok güçlü verilere dayanarak bunu söylüyoruz. Gülistan barajda olsaydı bu süre içinde bulunurdu."

Gülistan'ın nasıl kaybolduğunun açığa çıkmaması için üzerinin örtüldüğü yorumunu yapan SKM MYK üyesi Satiye Ok, "Çünkü birileri korunuyor. Baraja yoğunlaşılarak konunun üzeri örtülmek isteniyor. Yanlış yönlendirilmek isteniyoruz. Dersim'deki herkes böyle düşünüyor" diye konuştu.

'DEVLET BİR ŞEY YAPMIYORSA BİZ YAPACAĞIZ'
Kadın örgütleri olarak barajda aramanın bir an önce sonuca kavuşmasını isteklerini söyleyen Ok, çıkacak sonuca göre yeni bir mücadele yürüteceklerini söyledi. Ok konuşmasında, erkeklerin kadına yönelik işlediği suçlarda, üstünün örtülmeye çalışıldığı örnekleri çokça gördüklerini kaydetti ve şöyle devam etti:

"Hep erkekler korunuyor. Adaletin kadınlardan yana işletilmediğini pek çok örnekte gördük. Gülistan Doku için de aynı şeyin olduğunu düşünüyoruz. Bir kayıp aylardır bulunamıyor, burada erkek korunuyor. Sistem tarafından erkek korunuyor. Şule Çet davasında gördük bunu. Mahkeme süreci intihar olarak işletilmişti. Genç kadınlar sürece dahil oldu. Bir adalet komisyonu kurdular, tek tek delillere ulaşarak, süreci değiştirdiler. Gülistan Doku için de böyle. Devlet bir şey yapmıyorsa, bizler delillere ulaşacağız. Hukuki olarak bu süreci takip edeceğiz. Kadın hareketinin çokça deneyimi var. Ta ki gerçekler açığa çıkana kadar, sorumlular yargılanana ve Gülistan'ın akibeti belli olana kadar elimizden geleni yapacağız hep birlikte. SKM olarak bu adalet mücadelesi için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Adalet mücadelesini büyüteceğiz."

SKM MYK üyesi Satiye Ok, bu akşam saat 21.00'da Twitter'da yapılacak olan sosyal medya eylemine de çağrı yaptı, "130. gününde Gülistan Doku'yu hep birlikte aramaya, herkesi davet ediyoruz. Herkesi bu adalet mücadelesine güç vermeye çağırıyoruz" dedi.