3 Mayıs 2024 Cuma

SKM: İsyanımızla ve coşkumuzla haydi kadınlar yeni yıla

SKM, "İsyanımızla ve coşkumuzla haydi kadınlar yeni yıla" şiarıyla Kadıköy'de yeni yıl etkinliği düzenledi.
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), "İsyanımızla ve coşkumuzla haydi kadınlar yeni yıla" şiarıyla Kadıköy'de yeni yıl etkinliği düzenledi.
 
Etkinliğe SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk ve özsavunma hakkını kullandığı için hayatta kalan Namme Öztürk'ün annesi Şehriban Öztürk katıldı.
 
Etkinliğin açılış konuşmasını İstanbul SKM Sözcüsü Ezgi Bahçeci yaptı. Bahçeci, 2018'in Efrin saldırısı ile başladığını, 8 Mart alan yasakları ile devam ettiğini belirtti. "Ancak 2018'i kadınlar savaşa karşı barışı savunan ve 8 Mart yasaklarını tanımayan kadın iradesi ile karşılandı" diyen Bahçeci, 24 Haziran baskın seçimine karşı kadınların siyasetteki varlığına yaslanarak çalışma yürüttüklerini söyledi. Bahçeci, kadına yönelik şiddetten ekonomik krize kadar birçok konuda kadınların sözünü büyüttüğünü kaydetti.
 
OHAL kalksa bile uygulamalarının fiilen devam ettirilmesi ile birlikte ezilenlerin ve kadınların isyanının bastırılmaya çalışıldığını ifade eden Bahçeci, Flormar ve 3. havaalanı direnişinin buna örnek olduğunu belirtti.
 
SKM olarak "Krize karşı kazan kaldırıyoruz" sloganı ile kampanya başlattıklarını söyleyen Bahçeci, ekonomik krizin kadınlara yoksulluk ve şiddet olarak döndüğünü kaydetti.
 
Bahçeci, 25 Kasım'da artan kadına yönelik şiddet ve krize karşı alana çıkan kadınların yasaklara karşı çıktığını ve Kadınlar Birlikte Güçlü'nün (KBG) tohumlarının atıldığını söyledi. Bahçeci, yeni yılda KBG'nün Türkiye buluşmasının önemini hatırlattı. SKM olarak özsavunma hakkını kullanan ve erkek şiddeti sonucu katledilen kadınları andıklarını belirterek Leyla Güven'in açlık grevini selamladı. Ayrıca Figen Yüksekdağ ve ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu'nun destek açlık grevine girdiğini belirterek dayanışmanın gücünü vurguladı.
 
Sinevizyon gösteriminin ardından SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran konuşma yaptı. Taşkıran, 2018'de en dinamik özne olarak kadınların "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sözünü hayata geçirdiğini söyledi. 2019 yılında kadınların önünde 8 Mart kadın grevinin olduğunu belirtti. Birleşik kadın mücadelesinin en önemli zemini olan KBG buluşmalarının önemine değindi. SKM olarak 2019 yolunda kadın isyanı, onurlu yaşama talebi ve özsavunma iradesini güçlendirmek için mücadele edeceklerini ifade eden Taşkıran, yerel seçimlerin de iktidarın baskı rejimini derinleştirmeye çalışacağını kaydetti.
 
"Ancak 2019 yılı kadınların yılı olacak" diyen Taşkıran, 21. yüzyılın ilk kadın devrimi olan Rojava kadın devrimine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
 
2019 yılı pastası kesen kadınlar daha sonra kadınların yeni yıl beklentilerini anlattığı "Haydi sen de anlat" söyleşisi yapıldı.
 
Kadınlar 2019'dan beklentileri şöyle: "Umut, mücadele, sokakların isyana tanıklık etmesi, kadın dayanışmasının büyümesi, sinemada kadınların daha fazla yer alması, aşk, kadın isyanın hayatı kaplaması, daha fazla cesaret, her kadına kızıl sopa, özsavunmanın yaygınlaşması, tutsak kadınların özgür olması, işçi direnişi ve grev."
 
Etkinlik müzik dinletisi ile devam etti.