17 Mayıs 2024 Cuma

SKM: 8 Mart'ta ulaşım ücretsiz olsun

8 Mart'ta kadın grevine hazırlanan SKM, kadınların rahatça 8 Mart eylem ve etkinliklerine katılması için ulaşımın tüm gün ücretsiz olması talebiyle İBB'ye dilekçe verdi. SKM, kadınları da 8 Mart'ta hayatı durdurup, sokağa çıkmaya çağırdı.

ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde toplu ulaşımın kadınlara ücretsiz olması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuru yaptı. 

İBB önünde eylem yapan SKM üyeleri, "8 Mart'ta ulaşım ücretsiz olsun", "Ses ver hayatı durdur" sloganlarını attı. 

Açıklama yapan SKM Genel Meclis üyesi Ezgi Bahçeci, 8 Mart'ın yaklaştığını hatırlatarak, her yıl olduğu gibi bu yılda milyonlarca kadının eşitsizliğe ve cins ayrımcılığına karşı sokaklara çıkacağını, kadın cinayetleri, şiddet, taciz, tecavüz, yoksulluk, mobing, ev içi emeğin görünmezliği ve daha birçok nedenle taleplerini dile getireceğini belirtti. 

'İSYAN EDİYORUZ!'
Kadınlara yönelik saldırılar arterken iktidarın önlem almak bir yana var olan yasaları dahi uygulamadığına dikkat çeken Bahçeci, "6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı bugün erkekler tarafından katledilen birçok kadın hayatta olabilirdi. Biz kadınlar kadın düşmanı politikalarla hayatımızın her alanın daraltılmasına ve cehenneme çevrilmesine karşı isyan ediyoruz" dedi.

'8 MART'TA HAYATI DURDURALIM, SOKAKLARDA İSYANIMIZI HAYKIRALIM'
2016 yılından beri 50'ye yakın ülkede, milyonlarca kadının katılımı ile gerçekleşen kadın grevini selamlayan Bahçeci, SKM olarak da 8 Mart'ta grevde olacaklarını hatırlattı. Bahçeci, kadınlara çağrı yaptı: "8 Mart günü kadınlar olarak işyerinde, evde ve olduğumuz her yerde bütün işleri bırakalım ve hayatı durduralım. Hayatı durduralım ve 8 Mart günü sokaklarda meydanlarda birlikte haykıralım isyanımızı."

8 Mart'ta toplu ulaşımın kadınlara ücretsiz olması için İBB'ye başvuru yapacaklarını kaydeden Bahçeci, bu yoksulluk ve ekonomik krizde kadınların 8 Mart eylem ve etkinliklerine rahatça gidebilmeleri için bu talebin yerine getirilmesini istedi. 

Bahçeci, "Belediyelerin kadın sığınma evleri açması, ücretsiz kreş ve bakım evleri açması, kadınlara istihdam sağlaması gibi kadınların hayatını kolaylaştırabilecek birçok sorumluluğun olduğunu hatırlatarak 8 Mart’ta kadınlara ücretsiz ulaşım hakkının da bu sorumluluklar arasında olduğunu bir kez daha yineliyoruz" dedi.

SKM üyeleri, açıklamanın ardından hazırladıkları dilekçeleri İBB'ye verdi. Yaptıkları başvurunun takipçisi olacaklarını belirterek SKM üyeleri, 25 Şubat'ta bir kez daha İBB önünde olacaklarını duyurdu.