17 Mayıs 2024 Cuma

SKM: 8 Mart'ta hayatı durdur, sen de greve katıl

Dünyanın bir çok yerinde kadınlar 8 Mart'ta grevde olacak. "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" şiarıyla greve hazırlanan SKM de, tüm kadınları greve katılmaya çağırdı

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 8 Mart'ta yapılacak kadın grevine çağrı yaptı.

2016 yılından beri tüm dünyada kadınların, hakları ve hayatları için greve çıktığını hatırlatan SKM, "Biz de Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) olarak Türkiye'de 2 yıldır 8 Mart kadın grevi çağrısı yapıyoruz. Erkek egemen sistemin eviçi emek sömürüsüne, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ve ucuz işgücü sömürüsüne, savaş politikalarına ve kayyum saldırısının kadın düşmanı uygulamalarına karşı çıkmak için kadın grevini örgütlüyoruz" dedi. 

Türkiye'de henüz kitlesellik kazanmamış olsa da, toplumun yarısı olan kadınların kadın grevine, "Hayatı durdurma" fikrine olumlu baktığı vurgulandı. 

SKM, İstanbul başta olmak üzere örgütlü oldukları tüm illerde pilot bölgelerde kadın grevini örgütleme çalışmalarına başladığını belirterek, şu bilgileri paylaştı: "Kadınların çalıştığı atölyelerde Grev Komitesi kurarak o gün kadın işçilerin iş bırakması tartışması yapıyor ve üretim grevini örgütlüyoruz. Ev emekçisi kadınlar ile ücretsiz ve güvencesiz işçi olarak yaptığımız ev işlerini yapmamayı tartışması yapıyor ve ev içi emek grevine çağrı yapıyoruz. Ayrıca 8 Mart'ın sahte sözlerle kadının kutsallığını anlatarak bu günü tüketim gününe çevirmesine itiraz edip tüketim grevini örgütlüyoruz."

TALEPLER
SKM, kadın grevinin şu ana taleplerle örgütlendiğini duyurdu:
- 8 Mart'ın ücretli tatil ve izin günü olması
- Eşit işe eşit ücret
- 8 Mart'ta kadınlara ücretsiz ulaşım hakkı
- Kadın cinayetlerine karşı yasalların uygulanmasıdır."

"Tüm kadınların ortak gücünün kadın düşmanlığını yok edeceğini biliyoruz" diyen SKM, kadınlara "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" şiarıyla 8 Mart'ta greve gitmeye çağırdı. 

HERKES GREVE DESTEK VEREBİLİR
Herkesin greve destek verebileceğinin altını çizen SKM, çağrısını şöyle sürdürdü: 
- 8 Mart'ı sokağa çıkarak ve eylemlere katılarak
- Tüm gün işe gitmeyerek veya birkaç saat iş yavaşlatarak
- İşyerinize “Bu iş yerinde kadın grevi var” yazısı asarak
- Ev işlerini yapmayarak ve “Bu mutfakta kadın grevi var” gibi yazıları ile sosyal medyadan paylaşarak
- Balkonlara sarı bezler asarak 
- Evde, işyerinde, sokakta, okulda yani bulunduğumuz her yerde kadınlarla grevi konuşup, tartışarak
- Tüketmeyerek takas pazarları kurarak kadın grevine katılmaya çağırıyoruz."