21 Mayıs 2024 Salı

Siyasi partilerden deprem açıklamaları: Kapitalizm öldürmeye devam ediyor

Elazığ'da meydana gelen depreme ilişkin siyasi partiler sosyal medya hesaplarından açıklamalar yaptı: "Kapitalizm öldürmeye devam ediyor."

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde yaşanan 6,8 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin siyasi partiler sosyal medya hesaplarından açıklamalar yaptı.

HDP: HALKIMIZA ACİL DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) depreme ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Elazığ'da yaşanan ve pek çok ilde hissedilen 6,8 şiddetindeki depremden dolayı bütün halkımıza büyük geçmiş olsun diliyoruz. Yetkilileri derhal harekete geçmeye ve gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz. Halkımıza acil dayanışma çağrısı yapıyor ve heyetlerimizi oluşturuyoruz."

ESP: KAPİTALİZM ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yaptığı açıklamada, "Merkez üssü Elazığ olan depremden dolayı halklarımıza geçmiş olsun diliyoruz, yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Deprem bu ülkenin gerçeği. Bu gerçeği bilerek yapılaşma rant için yapılıyor. Toplanma alanları betonlaştırılıyor. Kapitalizm öldürmeye devam ediyor!" dedi.

TİP: TÜM OLANAKLAR SEFERBER EDİLMELİ
Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Elazığ ve çevre illerde yaşayan, depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz. Yetkililer bölgedeki yurttaşlarımızın can güvenliği ve barınma gereksinimini derhal sağlamalı, arama-kurtarma çalışmaları için tüm olanaklar hemen seferber edilmelidir."

DEVRİMCİ PARTİ: ONLAR SARAYLARDA, HALK ENKAZ ALTINDA
Devrimci Parti, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Elazığ'da yaşanan bu görüntülerin sorumlusu deprem değil iktidardır. Çarpık kentleşme, çevreyi talan, güvenli konut yerine yandaşı zengin eden yapılaşmalar deprem kuşağı ülkemizde halkın canına mal oluyor. Onlar saraylarda, halk enkaz altında" dedi.

EMEP: DEPDEM DEĞİL YAĞMA VE RANT ÖLDÜRÜYOR
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Elazığ'daki depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gürkan, "Her deprem sonrası hamasetten öteye geçmeyen açıklamalar gelirken alınması gereken tedbirler hemen unutulur ve unutturulur. Deprem değil yağma ve rant düzenine dayanan politikalar öldürüyor. Bilim insanları alınması gereken tedbirleri, izlenmesi gereken politikaları, kentleşme ve yapılaşma düzeninin nasıl olması gerektiğini izah ediyor. Ancak, çarpık kentleşme, üstüste konulan katlardan oluşan binalar, toplanma alanlarının dahi yağmasının yaşandığı bir rant düzeni iktidarın hala tercihidir. Bunca deneyimden sonra hala yanlışta ısrar eden iktidara bu vesileyle Kanal İstanbul ısrarının olası sonuçlarını bir kez daha hatırlatıyoruz. İhanet edilen kentlerde yaşanan doğal afetlerin sonuçlarını yurttaşlar felaket olarak yaşamaktadır. Yetkililer, haber yapmaya çalışan habercilere kolluk güçleriyle müdahele etmeyi bırakıp, bir an önce can kayıpları, hasarlar ve alınan tedbirlerle ilgili bilgiyi kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yaşamını yitiren yurttaşların yakınlarına başsağlığı, yaralanan yurttaşlara acil şifalar diliyor, tüm yurttaşlara geçmiş olsun diyoruz" dedi.

SYKP: HALKIMIZA BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUZ
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Elazığ depreminde hayatını kaybeden insanlarımızın acısını paylaşıyoruz. Halkımıza geçmiş olsun. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz."

SOL PARTİ: KULAĞIMIZ VE KALBİMİZ ELAZIĞ'DA
Sol Parti ise "Yaşanan büyük depremden zarar gören, başta Elazığ olmak üzere tüm bölge halkına dayanışma duygularımızı iletiyor, yaraların hızla sarılmasını diliyoruz. Kulağımız ve kalbimiz Elazığ'da" paylaşımını yaptı.

HALKEVLERİ: HALKIMIZA GEÇMİŞ OLSUN
Halkevleri sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Halkımıza geçmiş olsun, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Yeni bir depremle bir kez daha hayatını kaybeden insanlarımızın acısını yaşıyoruz. Deprem kuşağında yaşarken yurttaşlarımızın can güvenliğini, sağlıklı insanca barınma koşullarını sağlamanın somut bir politika haline getirilmemesinin öfkesini duyuyoruz" dedi.