24 Nisan 2024 Çarşamba

Şirikçioğlu Tekstil işçileri: Sendika hakkımız engellenemez

Öz İplik İş Sendikası'na üye oldukları için baskı, mobbing ve işten atma saldırısına uğrayan Şirikçioğlu Tekstil işçileri, patronla işçiler arasındaki tüm davaların işçiler lehine sonuçlandığına dikkat çekti ve sendikal baskıların son bulması çağrısı yaptı.

Kayseri'deki Şirikçioğlu Tekstil fabrikasında Öz İplik İş Sendikası'nda örgütlendikleri için patronun baskı ve mobbingine maruz kalan, işten atılan işçiler Şirikçioğlu Tekstil'in İstanbul'da bulunan ofisi önünde eylem yaptı.

Şirikçioğlu İplik ve Denim İşletmeleri San. Tic. A.Ş.'de 2017'den beri örgütlenmeyi faaliyetini sürdüren ve Çalışma Bakanlığı tarafından yetki belgesi de alan Öz İplik İş Sendikası'na üye işçiler patron tarafından işten atılmıştı. İşçiler işe iade davalarını kazanmalarına rağmen patronun sendikal baskı ve işten çıkarmaları sürdürmesine tepki gösterdi. İşçiler adına basın açıklamasını Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreteri Samet Ceylan okudu.

Öz İplik İş Sendikası'nın bütün baskılara rağmen örgütlenmeyi sürdürerek yetki belgesini aldığını vurgulayan Ceylan, patronların buna itiraz ettiğine ve sendikayla tüm diyalog kanallarını kapattığına dikkat çekti. İşe iade ve tazminat davalarının yanı sıra patronun yetki belgesine itirazı sonucu açılan davanın da sendika ve işçiler lehine sonuçlandığını belirten Ceylan, sonucu kabullenmeyen patronun işçilere dönük baskılarını şöyle sıraladı:

"Fabrikada kozmik oda kurularak, işçiler bu odaya çağrılıyor ve e-devlet şifreleri alınarak sendikaya üye olup olmadıkları kontrol ediliyor.
İşçiler, işten atılma tehdidi ve baskısıyla sendikadan istifaya zorlanıyor.
Sendikadan istifa etmeyen işçiler, küçülme gerekçesiyle işten çıkarılıyor.
Ancak, işverenin 'sendikalaşmayı engellemek' için işçileri işten çıkardığı, şahitlerin beyanı ile sabit kılındı. İşveren vekilleri, bu tutum ve davranışları yüzünden cezaya çarptırıldı."

Sendika üyesi olmanın anayasal bir hak olduğunu kaydeden Ceylan, patronun suç işlediğinin altını çizdi. Şirikçioğlu patronuna seslenen Ceylan, "Bir işçi hareketi olan sendikamız Öz İplik İş 45 yıllık birikimi olan bir sendikadır. Baskıcı tutumdan vazgeçin. İşçilerin yasal temsilcisi sendikamız Öz İplik İş'i tanıyın. Çalışanların sendika sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin" dedi.

Eylem boyunca, "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Sendika hakkımız engellenemez" sloganları atıldı.