26 Nisan 2024 Cuma

SGK: Bir yılda 1382 işçi katledildi

SGK verilerine göre 2021 yılında yaşanan 511 bin 84 iş kazasında, bin 382 işçi katledildi. 35 işçinin ise yaşamını yitirmesinin nedeni meslek hastalığı. Patronlar gereksiz maliyet gördükleri için işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri almazken, cezasızlık politikaları  tarafından da cesaretlendiriliyor.

Alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri nedeniyle Türkiye'de ölümle sonuçlanan iş kazaları meydana geliyor. SGK'nın verilerine göre 2021 yılında 94 binini kadın işçilerin yaşadığı 511 bin 84 iş kazası yaşandı. Bin 207 işçi meslek hastalığına yakalandı. 2021 yılında iş cinayetlerinde bin 382 işçi hayatını kaybetti. Ayrıca iş cinayetinde katledilen 35 işçi yakalandığı meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi.

Önlenebilir iş kazalarının yaşanmasının en büyük nedeni patronların "gereksiz maliyet" olarak gördüğü için işçi sağlığı ve güvenliği önlemi almaması. Göstermelik olarak iş güvenliği ekipmanlarını temin eden kimi patronlar da orijinal olmayan taklit ekipmanlar alıyor. Bu kıyafetler işçiyi hantallaştırırken, patronlar hızlı çalışması için sistematik baskı uyguluyor. Bu durum da işçiyi kovulmakla, güvenlik ekipmanını kullanmayarak işi hızlı yapma seçimine zorluyor. Bu nedenle mahkemeye taşınan iş cinayetleri davalarında yargı eliyle katledilen ya da iş cinayeti sonucu çalışamaz hale gelen işçiler, kazayı geçirdikleri için suçlanıyor. Dolayısıyla bu cezasızlık da patronları cesaretlendiriyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde artış gösteren iş kazalarının önlenmesi ve nedenlerinin araştırılıp çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Gürer, "iş cinayetlerinin önlenmesine yönelik çıkarılan kanun ve yönetmenliklerin uygulanması durumunda ölümlerin önemli ölçüde durdurulmasının olası olduğuna işaret ederek, "Bu bağlamda daha çok denetim, eğitim, güvenceli ve sendikalı çalışmanın da yolu açılmalıdır. Avrupa'da iş cinayetlerinde birinci sırada olmamız kabul edilemez bir durumdur. Mutlaka önlemler hızla alınmalıdır" dedi.