21 Mayıs 2024 Salı

SES'li kadınlardan 'cinsiyetçi uygulamalara' tepki

SES Şişli Şubesi Kadın Meclisi, İl Sağlık Müdürlüğü'nün kılık kıyafet düzenlemesi ve cinsiyetçi politikalara tepki gösterdi, "Önce kangrenleşen sorunlarımızı çözün" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Kadın Meclisi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün tek tip kıyafet uygulaması ve cinsiyetçi yaklaşımına ilişkin basın toplantısı düzenlemiş. 

SES Şube Kadın Sekreteri İpek Deniz, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yine sorunlar sarmalıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. 
 
İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün 31 Aralık 2019'da sağlık kurumlarına yolladığı kılık kıyafet genelgesinin sağlık emekçilerinin arasında oldukça huzursuzluk yarattığını belirten Deniz, zaten yaşanan derin cinsiyetçi tutum ve davranışlara bir yenisini daha eklediğini dile getirdi. Deniz, "Söz konusu genelgede özellikle 'edep, adap ve inançlarına uygun şekilde' ibaresi başta kadınlar olmak üzere biz sağlık çalışanları tarafından kesinlikle kabul görmemektedir. Ahlakı edebi kılık kıyafet ile ölçerek, eril bir dil kullanarak, özellikle kadın sağlık çalışanlarını hedef göstererek yaşanan bunca vahim mevzunun üzerini kapatamazsınız" dedi.+ 
 
'KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİNE DEĞİL, SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE İHTİYACIMIZ VAR'

"Edep adap ve inanca uygun giyinmek nasıl oluyor" diye soran Deniz, şunları söyledi: "Bizim yeni bir kılık kıyafet yönetmeliğinden ziyade, artık kangrenleşen ve acilen çözüme kavuşturulması gereken yığınla sorunumuz var. Sağlık kurumları ne sağlık çalışanları ne de hastaların can güvenliğinin olmadığı yerlere dönüşmüşken bunu mu çok önemli buldunuz? Bizim edep adap ve inancımızdan siz sorumlu değilsiniz hatta kusura bakmayın ama kimsenin diline dolayacağı bir mevzu dahi olamaz. Yapılan işin niteliğini, şiddeti, ne acı ki görmediğiniz ölümleri dilinize dolayın."

'KARŞI DURMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Eğitim alanından başlayan "makul kadın olma" politikasının şimdi de sağlık alanında uygulanmaya çalışıldığına dikkat çeken Deniz, "Kadınlar hayatlarına, emeğine sahip çıkmaktan, bedenleri üzerinde yapılacak her türlü kirli politikaya karşı durmaktan vazgeçmeyecekler" dedi.