17 Mayıs 2024 Cuma

SES: Tedbirler yetersiz, iş yükü çok

Salgın kapsamında sosyal hizmet kuruluşlarında alınan önemler ve koruyucu ekipmanlarla ilgili anket sonuçlarını açıklayan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "Kurumların yüzde 6'sında maske hiç bulunmamaktadır. Sosyal hizmetlerde tedbirler yetersiz; iş yükü çok" dedi.


ANKARA - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında sosyal hizmet kuruluşlarında alınan önlemler ve koruyucu ekipman donanımlarıyla ilgili gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. SES Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri Pınar İçel ve Aylin Akçay katıldı.

"Salgın Döneminde Sosyal Hizmetlerde Tedbirler Yetersiz; İş Yükü Çok" başlıklı anketin sonuçlarını aktaran Erden, "Sağlık alanı bütününün özgün ve ayrılmaz bir parçası olan sosyal hizmetler alanı, salgın döneminde de hem önemli görevler üstlenmektedir hem de salgınla bağlantılı risklerin oldukça yoğun olduğu alanlardan biridir" dedi.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR YETERSİZ
Anket çalışmasına 30 ilden 115 sosyal hizmet kurumunun katıldığı bilgisini veren Erden, "Sosyal hizmetler alanı, sosyal hizmet emekçileri ve hizmet alanların korunması bakımından kişisel koruyucu donanımın sağlanmasının oldukça kritik olduğu, ancak ekipmanların sağlanmasında önemli sorunlar bulunan alanlardan biridir" diye belirtti.

KURUMLARIN YÜZDE 6'SINDA MASKE YOK
Erden, ankette elde edilen bilgilere dair şu sonuçları paylaştı:

Kurumların sadece yüzde 58'inde yeterli sayıda maske bulunmaktadır. Yüzde 6'sında maske hiç bulunmamaktadır. Yüzde 35'inde ise maske vardır, ama yeterli sayıda değildir. Koruyucu ekipmanların tamamı için eksik olma durumunun, neredeyse hiç olmama anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

Yüzde 62'sinde eldiven yeterli sayıda vardır; yüzde 9'unda eldiven hiç yoktur. Yüzde 29'unda var, ama yetersizdir.

El dezenfektanları kurumların yüzde 77'inde yeterli oranda vardır, yüzde 9'unda hiç yoktur, yüzde 13'ünde yeterli değildir. Yer yüzey dezenfektanları kurumların yüzde 17'sinde hiç yoktur, yüzde 13'ünde yeterli değildir.

Alkollü mendil bulunma oranları ise oldukça çarpıcıdır, kurumların yüzde 57'sinde alkollü mendil hiç yoktur. Dağıtılan ekipmanın kriterlere uygunluğu ve kalitesi de önemli bir belirleyendir. Kurumların yüzde 29'unda maskelerin kriterlere uygun olmadığı, yüzde 25'inde sadece bazı birimlerde kriterlere uygun dağıtıldığı, yüzde 32'sinde ise dağıtıldığı zamana göre kalitenin de değiştiği ifade edilmiştir.

Eldivenlerin ise kurumların yüzde 11'inde kriterlere uygun olmadığı, yüzde 38'inde ise sadece bazı birimlerdeki eldivenlerin kriterlere uygun olduğu ifade edilmiş. Yüzde 26'sında ise dağıtıldığı zamana göre kalitenin de değiştiği belirtilmiştir.

Kurumların yüzde 57'sinde bu eğitimler hiç verilmemiştir.

ÇALIŞMA SİSTEMİNDEKİ DÜZENLEMELER
Kurumların yüzde 75'inde dönüşümlü çalışmaya geçildiği, yüzde 13'ünde ise dönüşümlü çalışmanın olmadığı görülmektedir. Yüzde 8'inde çalışma sürelerinin arttığını söylemektedir.

Kurumlarının sadece yüzde 31'inin tümünde yemek-beslenme konusunda salgına yönelik bir düzenleme yapılmış, yüzde 11'inde sadece bazı birimlerde yapılmıştır. Kurumların yüzde 45’inde ise eski sistem devam etmektedir.

Kurumların yüzde 37'inde çalışan sosyal hizmet emekçileri ‘Vefa Projesi’ kapsamında görevlendirilmişlerdir. Sosyal hizmet emekçilerine gıda kolileri taşıtılması, evlere verilecek kolonya, maske gibi malzemelerin dağıtımı, sosyal yardım desteklerinin dağıtımı gibi ‘görevler’ tarafımıza en çok iletilen görev dışı işlerdir. Buralarda itiraz hakkını kullanmak isteyen emekçilere ve üyelerimize ise ciddi baskılar gerçekleştirilmekte, hukuksuz soruşturmalar açılmaktadır. Özellikle daha güvencesiz konumda çalışan emekçiler işten çıkartılmakla, sözleşmeleri iptal edilmekle tehdit edilmektedir.

TEMASLI VE TANILI EMEKÇİLER
Kurumların yüzde 49'unda sosyal hizmet emekçilerine yakın temaslı ve temaslı bilgilendirmesi yapılmamıştır. Sadece yüzde 3'ünde temaslı sosyal hizmet emekçilerine semptom gösterip göstermediklerine bakmaksızın test yapılmaktadır. Yüzde 22'sinde semptom yoksa çalışmaya devam ettirilmektedir; yüzde 15'inde semptom olsun olmasın ev izolasyonuna gönderilmektedir; yüzde 8'inde test sonucu çıkana kadar çalıştırılmaktadır. Kurumların yüzde 5'inde temas özeliklerine göre yüksek riskli ise ev izolasyonuna gönderilmekte; yüzde 4'ünde düşük riskli ise maske ile çalışmaya devam etmektedir. Anket yapılan kurumların yüzde 23'ünde henüz böyle bir durumla karşılaşılmadığı ifade edilmiştir."

BAŞVURULAR ARTTI
Ekonomik paketlerin işsizliğin artması, gelirlerin azalması ve yoksulluğun artmasına yol açtığını belirten Erden, "Bu durum ise özellikle sosyal yardım için kuruma başvuruları alabildiğine artırmıştır. Normalde en fazla yetmiş başvuru alan birime online ortam üzerinden 2 bin üzerinde başvuru gerçekleştiğini ifade etmiştir" diye konuştu. Sosyal yardımlarda oluşan artışları yorumlayan Erden, "Ülkenin içinde bulunduğu duruma dair bir tablo sunmakta, aynı zamanda sosyal hizmet emekçilerinin iş yüklerinin de arttığını göstermektedir" diye ifade etti.

KEYFİ UYGULAMALAR VE BASKILAR
Erden, SES'in taleplerine dair de şunları söyledi: "Anketimizle de ortaya çıkan tüm tablo değerlendirildiğinde, alandaki tedbirler acilen gözden geçirilmeli, eksiklikler giderilmelidir. Bugüne kadar talepte bulunduğumuz tüm konularda adımlar atılmalıdır. Sosyal hizmet emekçisi sayısı ihtiyacı karşılayacak şekilde ve kadrolu olarak artırılmalı; hukuksuz olarak ihraç edilenler işe alınmalı, güvenlik soruşturması ile işe başlatılmayanlar başlatılmalı, atama bekleyen sosyal hizmet emekçilerinin atamaları yapılmalı, alanda çalışan tüm emekçiler istisnasız olarak kadroya alınmalı, sözleşmeli, taşeron, güvencesiz tüm çalışma biçimleri kaldırılmalıdır. Koruyucu ekipmanların sağlanması başta olmak üzere sosyal hizmet emekçilerinin ve hizmet alanların sağlıklarının korunması için tüm önlemler hayata geçirilmeli, alanda emekçilere yönelik her türlü keyfi uygulamaya ve baskıya son verilmelidir."