24 Kasım 2024 Pazar

SES: Siyasi iktidar sağlık alanında 16 yıldır sorun üretmiştir

SES İstanbul Şubeleri, Hemşirelik ve Ebelik Haftası nedeniyle Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne yapmak istediği yürüyüşe izin verilmedi. Burada konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "Siyasi iktidar sağlık alanında 16 yıldır sorun üretmiştir" dedi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Hemşirelik ve Ebelik Haftası nedeniyle Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne yapmak istediği yürüyüşe izin verilmedi.
 
Taksim Tünel'de yapılan basın açıklamasında "Mesleğimizin onuru için hemşirelik ve ebelik yasası istiyoruz" pankartı açan sağlık emekçileri "Şiddet görmekten sıkıldık", "Lanet gelsin bayram nöbetine", "Yıpranma hakkımız gasp edilemez" dövizleri taşıdı. Eylemde "OHAL sağlığa zararlıdır", "Sağlıkçılar savaş istemiyor", "Köle değil ebeyiz, hemşireyiz", "Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir", "Güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz" sloganları atıldı.
 
'İKTİDAR 16 YILDIR SAĞLIK ALANINDA SORUN ÜRETMİŞTİR'
 
Eylemde konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "5 Mayıs Dünya Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü sebebiyle sorunları anlattığımız bir basın açıklaması ve yürüyüş planladık ama maalesef mevcut antidemokratik uygulamalardan bir tanesi daha karşımıza çıktı. Galatasaray Lisesi'ne yürüyüşümüz engellendi. Aslında bu uygulama 23 aydır süren OHAL'in kimlere uygulandığını bir kez daha gösteriyor. Siyasi iktidar sağlık alanında 16 yıldır sorun üretmiştir. Alanda yaşadığımız  sorunların dışında kadın olarak da sorunlar yaşıyoruz. Bütün  bir hizmet sürecinde yer almamıza rağmen karar almada yok sayılıyoruz.  İktidar kadınları yok saymaktadır. Annelik, eş kimliği adı altında kadın eve hapsedilmektedir. İktidarın bugün için melek tarifi yapmasını reddediyoruz" dedi.
 
'400 BİN HEMŞİRE İHTİYACINA RAĞMEN 130 BİN HEMŞİRE ÇALIŞIYOR'
 
Erden'in ardından basın açıklamasını okuyan SES Aksaray Şube Sekreteri Emine Atar, kadın hemşirelerin erkek egemen zihniyetin insafına bırakıldığını söyledi.
 
Atar, "Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla sağlığın piyasalaştırıldığı, sağlık çalışanlarının iş güvencesinden yoksun, esnek ve kuralsız çalışmaya zorlandığı ve sosyal devlet anlayışının çok ötesinde bir sağlık hizmeti sunumuyla karşı karşıyayız. Son dönemlerde OHAL'i bahane ederek çıkarılan KHK'larla sağlık emekçilerinin iş güvencesinin fiilen ortadan kaldırılması, sağlık hizmetlerini sunma noktasında hemşirelerin de birçok sorunla karşı karşıya kalmasına neden olmuştur" diye kaydetti.
 
Hemşirelik mesleğinin görev ve tanımının tanımlanması gerektiğini ve hemşirelerin görevleri dışında çalıştırılmamadı gerektiğini ifade eden Atar, "Sağlık hizmeti sunumdaki artışın son 10 yıla oranla 3 kat artmasına rağmen hemşire sayısının ihtiyaca yanıt verecek düzeyde olmamasının yükü yine fazla çalışma ile hemşirelere yıkılmaktadır. Bugün yaklaşık 400 bin hemşire istihdamına ihtiyaç varken, 2017 verilerine göre aktif çalışan 130 bin hemşire ile sağlık hizmeti verilmeye çalışılmaktadır" diye belirtti.
 
Hemşirelerin özlük haklarının ve kazançlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgulayan Atar, hemşirelerin güvenlik endişesi yaşadığını söyledi.
 
'5 YILA 1 YIL FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMIMIZI İSTİYORUZ'
 
Atar, "Amasız, fakatsız sağlık ve sosyal hizmet sunan bütün kurumlarda çalışanlara 5 yıla 1 yıl fiili hizmet süresi zammımızı istiyoruz. Gece gündüz demeden günün 24 saati hizmet sunan sağlık emekçilerinin en önemli sorunlarından biri de kreştir. Her işyerine 7 gün 24 saat hizmet veren ücretsiz, nitelikli, anadilinde kreş açılmalıdır. Doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olan ücretli doğum izinleri yeterli değildir. Bu nedenle ücretli doğum izinleri doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta olarak yeniden düzenlenmelidir" ifadelerine yer verdi.