27 Nisan 2024 Cumartesi

Serdaroğlu: Bizim çabamızla MESS rakamları yükseltti

Türk Metal Sendikası, işçilere sormadan MESS ile anlaştı ve yüzde 17'lik zammı kabul etti. Anlaşmayı değerlendiren Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türk Metal'in kendi üyelerinin beklentisini karşıladığını belirterek, "Onların daha aşağıda beklentisi vardı. Bizim çabamızla rakamlar yukarı çıktı" dedi.

Metal işkolunda çalışan 130 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmesinde patron sendikası MESS ile Türk Metal Sendikası arasında anlaşma imzalandı. Türk Metal, yüzde 17'lik artışa evet dedi. Yapılan zam oranı temel tüketim ürünlerine yapılan zamlarla kıyaslandığında işçi ücretindeki erimeyi karşılamadı.

TÜRK METAL'İN BEKLENTİSİNDEN YUKARI BİR RAKAM
Türk Metal ile MESS arasında yapılan toplu iş sözleşmesini ETHA'ya değerlendiren DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ortaya çıkan rakamların MESS ile müzakere edilen rakamlar olduğunu söyledi. Türk Metal'in kendi üyelerinin beklentisini karşıladığını ifade eden Serdaroğlu, "Onların daha aşağıda beklentisi vardı. Bizim çabamızla rakamlar yukarı çıktı" dedi.

MESS BİRLEŞİK METAL'LE DE GÖRÜŞTÜ
Türk Metal ile dün akşam görüşen MESS, Birleşik Metal-İş Sendikası'na da davet gönderdi. Davet üzerine MESS merkez bürosunda görüşme yaptıklarını belirten Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu, yaptıkları görüşmeye ilişkin bu akşam bir toplantı yapacaklarını ve MESS'in teklifini değerlendireceklerini söyledi.

'MESS BİZE YÜZDE 25 TEKLİF ETTİ'
Görüşmede yaklaşık yüzde 25 civarında bir zam oranının ortaya çıktığını vurgulayan Serdaroğlu, kendilerine ilk altı ay için yüzde 18, ikinci altı ay için yüzde 6, sosyal haklara yüzde 20 zam teklif edildiğini belirtti.

MESS'in hak kaybına neden olacak maddelerine itiraz ettiklerini ve geri çektirdiklerini kaydeden Serdaroğlu, "Türkiye'de son zamanlarda ücretlere düşük zamlar yapılıyor. Kamu işyerlerinde bu rakamları yükseltmek ve hükümete kabul ettirmek çok kolay olmuyor. Her yapılan eksiklik veya yanlışlık bir sonrakinin önünü kesiyor. Biz ücret zamlarını yüzde 20'lere taşımaya çalışıyoruz. Yeni toplu sözleşmelere iyi örnek oluşturmak istiyoruz. Birkaç aydır Türkiye'de imzalanan kötü sözleşmelerin etkisinin kırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.