Sendika düşmanı Telus önünde eylem: İtirazını geri çek
Çağrı-İş'te örgütlenen emekçilerin sendika seçme özgürlüğüne karşı çıkarak yetki itirazı yapan Telus'un sendika düşmanlığından vazgeçmesini isteyen çok sayıda emekçi, mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
Kanadalı Telus Çağrı Merkezi'nde işçilerin çoğunluğunun Çağrı İş Sendikası'na üye olmasının ardından şirketin yetkiye itirazına karşı Telus işçileri Kağıthane'de bulunan işyeri önünde "Telus itirazı geri çek" talebiyle açıklama yaptı. "Anayasal hakkımıza saygı duy, Telus itirazı geri çek" pankartının açıldığı eylemde sendika başkanı Cihan Sezer söz aldı.
'TÜRKİYE'DE SENDİKALI ÇALIŞMA ORANI OLDUKÇA DÜŞÜK'
Üniversite mezunu genç işçi ve işsizlerin istihdam kapısı olarak anılmaya başlanan Telus İnternational gibi uluslarası şirketlerin son yıllarda akın akın Türkiye de yeni lokasyonlar açarak, menşei olduğu Avrupa ve Amerika gibi ülkelerdeki çalışan yoğunluğunu buraya kaydırdığını söyleyen Sezer, "Bunun sebebinin 'ülkemizin işsiz gençlerine istihdam yaratmak onların işsiz kalmasına gönüllerinin el vermemesi ve onlara daha iyi yaşam standartları sağlama isteği' demek isterdik. Bu elbette hiçbir inandırıcılığı olmayan bir iddia olmakla kalmayıp oldukça da komik olurdu. Neden Türkiye'ye art arda yatırım yaparak işletmeler açtıklarına dair su götürmez bir gerçek var; yaygın eğitimli genç işsizlik, değerini yitiren Türk lirası ile birlikte ucuzlayan işgücü ve en önemlilerinden birisi de Türkiye'de sendikalı çalışma oranının oldukça düşük olması" dedi.
'HER ŞEY PATRONLAR İSTEDİĞİ İÇİN'
Patronlar istediği için Türkiye'de sendikalı işçi oranının düşük olduğunu, işsizliğin yayın olduğunu belirten Sezer, "İşverenler yerli veya yabancı olsun hem daha az işçi ile daha çok iş yapmanın, hem de işçilerine sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışma hakkını vermemenin çabası içerisindeler. İşçiler bu anayasal hakları elde edebiliyor olsa bile! Çağrı merkezlerinde ve benzeri işleri yapan bilgi teknoloji, iletişim şirketlerinde örgütsüzlüğün de bir sonucu olarak yaygınlaşan; mobbing, tazminatsız iş çıkışları, yoğun iş yükü ve düşük ücret dayatmaları sonucu biriken tepkiler sonrası ve yine bu nedenlerle bağlantılı olarak vücut bulan Çağrı-İş Sendikası bu örgütsüzlüklere bir yanıt olarak ortaya çıktı. İlk genel kurulunu yaptığı 2023 Haziranından sonra daha bir yıl geçmeden de Telus İşçileri ile hem işkolu barajını aştı hem de yasanın aradığı üye çoğunluğunun çok üstünde bir oran ile çalışma bakanlığına başvuru yaptı, bakanlıkta olumlu yetki tespitini taraflara ulaştırdı" aktarımında bulundu.
'TELUS'UN DİĞER ÜLKELERDEKİ İŞÇİLERİ SENDİKALI'
Telus'un sendikaya karşı olmadığını hatta Kanada ve Almanya'da işçilerin sendikalı olduğunu ve işçilere değer verdiğini söylediğini aktaran Sezer, ancak Türkiye'de Telus'un işçilerin sendika seçme özgürlüğünü yok saydığını kaydetti. Bine yakın işçinini iradesine karşı çıkan Telus'un itiraz ettiğini belirten Sezer, "En başında belirtiğimiz gibi diğer ülkelerdeki yoğunluklarını buralara taşımaları da işçilerini daha düşük ücretlerle sendikasız koşullarda çalıştırmak istemeleri, çünkü geldikleri ülkelerde işçiler sendikalı ve nispeten daha iyi koşullara sahipler. Ülkedeki benzer şirketlerin genç kadın-erkek çalışanları gittikçe bu yönelimi kırıp köle olmayacaklarının işaretlerini vermeye başladılar. Telus'da çalışan genç kadın-erken çalışanlarında büyük çoğunluğu yıldan yıla kötüleşen çalışma koşulları ve eriyen ücretlerinin düzeltilmesi için sendikamız Çağrı-İş çatısı altında anayasal haklarını kullanarak birleştiler. Şirket bu birlikteliğin zaman içerisinde kaybolacağını işçi sirkülasyonu ve işin ağırlığına dayanamayarak işten çıkışlarla ya da psikolojisi altüst olan işçilerin 'hatalar' yaparak çıkarılıp sendikalı üye sayısının azalacağını hesaplayarak yetkimize itiraz ediyor. Türkiye'deki hukuki süreçlerin uzadığını da biliyorlar. Sendikal hakkımıza itirazın aslında Anayasal hakkımızı engellemeye yönelik bir girişim olduğu gerçeğini bilerek bizler de hem sendika olarak, hem de sendika ile bütünleşmiş Telus emekçileri olarak yetkimize yapılan itirazı geri çektirene kadar sesimizi yükselterek ve çoğaltarak şirkete de kamuoyuna da resmi kurumlara da duyurmaya devam edeceğiz" dedi.
Eylem, "Telus itirazı geri çek", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "İnsanca çalışmak istiyoruz", "Sendika haktır engellenemez", "Telus işçisi yalnız değildir" sloganlarıyla sona erdi.