19 Nisan 2025 Cumartesi

'Onlara ait şantiyeleri, kent meydanlarını direniş alanına çevireceğiz'

Beş gündür direnişte olan İnşaat-İş üyesi işçilerle bir günü geçirdik. Neden direndiklerini ETHA'ya anlatan işçiler, iki aylık maaşlarına patronların çökmeye çalıştığını buna izin vermeyeceklerini söyledi. "Urfa'dan buraya haklarımızı almak için geldik" diyen işçiler, patronlara anlayacakları sınıf diliyle konuşarak eylemlerini şantiyelere, kent meydanlarına yayacaklarını söyledi. 

ATR Yapı, Sakarya Şehir Hastanesinde çalışan inşaat işçilerinin maaşlarını gasp etmeye çalışıyor. İki aydır maaşlarını alamayan inşaat işçileri emeklerinin sömürüsüne karşı çıkmak içik kilometrelerce yol çekerek İstanbul'a geldi. Urfalı inşaat işçileri günlerdir alın teri için mücadele ediyor. 

İşçilerin örgütlü olduğu İnşaat-İş Sendikası, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak üyelerinin maaşları için direnişe geçeceğini duyurmuş, bunun üzerine ATR Yapı sendikayla görüşme talep etmişti. ATR Yapı, işçilerin maaşlarını ödemeyeceğini, bu konuda herhangi bir sorumluluğu olmadığını öne sürerek sürecin taşeron firmayla yürütülmesini istemişti.

İNŞAAT İŞÇİLERİNİN İHTİYACI DAYANIŞMAYLA SAĞLANIYOR
Bunun üzerine İnşaat-İş ve işçiler "Gasp edilen tüm haklarımızı alacağız" pankartıyla ATR Yapı önünde direnişe başladı. Firma önünde çadır kuran işçiler, soğuk havaya rağmen gece gündüz eylem alanından ayrılmıyor. İşçilere dayanışma ziyareti sürerken, geceyi geçirebilmeleri için de uyku tulumu ve battaniye, çay, yemek gibi ihtiyaçları da dayanışmayla sağlanıyor. 

'URFA'DAN BURAYA HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN GELDİK'
İki aylık maaşlarının ödenmesini, günlerdir yaptıkları tüm harcamaların karşılanması talebiyle süren direnişin 5. gününde inşaat işçilerini direniş alanında ziyaret ettik. Bir günü birlikte geçirdiğimiz, çadırda sohbet ettiğimiz işçiler, kaldırımı göstererek "soğukta betonda yattık" dedi. "Şubat ve mart ayından içeride kalan ücretleri alamadıkları için" direnişte olduklarını söyleyen inşaat işçileri, "Urfa'dan buraya haklarımızı almak için geldik"  dedi. 

'ÜCRETLERİMİZİ ALMADAN AYRILMAYACAĞIZ'
Çadırda sohbet ettiğimiz işçilerden biri, çalıştıkları süre boyunca kötü koşullarda konakladıklarını, taşeron firmanın buraların fotoğraflarını çekerek hasar verdiklerini iddia ettiğini aktardı. İşçi, "Çetin Grup (taşeron) 25 gün önce çıktığımız odaların fotoğraflarını çektiğini, buralara hasar verdiğimiz bahanesiyle alacaklarımıza çökmeye çalıştı. Taşeron bir çözüm sunmuyor aksine sorun üretiyor. Beş gündür direniyoruz. Ücretlerimizin tamamını almadan hiçbir şekilde buradan ayrılmayacağız" dedi.

'EYLEMLERİMİZİ ŞANTİYELERE, KENT MERKEZLERİNE YAYACAĞIZ'
Ardından direniş sürecini, işçilerin taleplerine ilişkin sorularımızı İnşaat İş Örgütlenme Sorumlusu Deniz Gider yanıtladı. İşçilerin mevcut hakları gasp edildiği için direndiklerini belirten Gider, direnişe ilişkin ilerleyecek süreci şöyle aktardı: "Sadece ATR yapı önünde direnişi sürdürmeyeceğiz. Nerede bir şantiyesi varsa şantiyelere, kent meydanlarına eylemlerimizi taşıyacağız."

'DOSTLARIMIZDAN DAYANIŞMA BEKLİYORUZ
Gece soğuk olduğunu, işçilerin beton üzerinde yattığını hatırlatan Gider, en acil ihtiyacın uyku tulumu ve battaniye olduğunu söyledi ve ekledi: "Dostlarımızdan kamuoyundan dayanışma bekliyoruz."

BAHARİYE'DE YÜRÜYÜŞ
Gün boyu birlikte vakit geçirdiğimiz inşaat işçileri eylemlerini akşam saatlerinde Kadıköy'e taşıdı. Süreyya Operası önünde yapılacak açıklama öncesi Bahariye Caddesini trafiğe kapatan işçiler, "Direne direne kazanacağız", "İnşaat işçisi köle değildir" sloganlarıyla yürüdü.

KADIKÖY'DE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Süreyya Operası önünde, "Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz" pankartı açıldı. Eyleme, Dev Yapı-İş, Umut Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, üniversite öğrencileri ve çok sayıda kişi katıldı. Söz alan sendikalar, dayanışmayı ve birlikte mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti. 

'HAKLARIMIZI ÖDEMEMEK İÇİN KIRK TAKLA ATARLAR'
İnşaat işçileri adına okunan basın metninde, tehlikeli iş kolunda ölümle burun buruna çalıştıklarını üstüne bir de haklarının gasp edilmek istendiği kaydedildi. Buna izin vermemek için Urfa'dan İstanbul'a gelindiğini ve beş gündür  direnişin sürdüğü hatırlatılan açıklamada, "Alın terimizden başka bir şey istemiyoruz" denildi. 

'PATRONLARIN ANLADIKLARI DİLDE KONUŞACAĞIZ'
Kendilerini yok sayan patronlarla anlayacakları sınıf diliyle konuşulacağının vurgulandığı basın metni şöyle devam etti: "Onlara ait şantiyeleri, kent meydanlarını direniş alanına çevireceğiz. Kapılarının önündeki direniş çadırımızı haklarımız kuruşu kuruşuna ödeninceye kadar kaldırmayacağız. Taleplerimiz nettir. Haklarımızın kuruşu kuruşuna ödenmesini istiyoruz, ne bir fazla ne bir eksik. Kilometrelerce uzaktan gelişimizin, günlerdir sokaklarda yatıp kalkmamızın, tüm harcamalarımızın karşılanmasını istiyoruz. Taleplerimiz kabul edilinceye kadar buradayız, direnişteyiz. Sonuna kadar."

Açıklama sloganlarla sona erdi.