3 Mayıs 2024 Cuma

Sarı sendika Anagold ile işbirliği yapıp işçileri tehditle çalıştırmış

Erzincan İliç'te siyanürlü toprağın altında kalan işçilerin, Türk-İş'e bağlı Maden-İş Sendikası ve Anagold şirketi tarafından tehditle çalıştırıldığı ortaya çıktı. Sendikaya tepki gösteren işçiler, göçük altında kalan işçilerden Fahrettin Keklik'in, "Bu adamlar beni zorla sendikaya dön diye tehdit ediyor" dediğini aktardı, "Zaten bizi susturan, bu hale getiren onlar. Onlarla işbirliği yaptılar, biz sesimizi çıkarmaya çalıştığımız zaman susturdular" sözleriyle sarı sendikacılara tepki gösterdi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde 80'i Kanadalı SSR Madencilik, yüzde 20'si yerli işbirlikçisi Çalık'a ait Anagold'un işlettiği Çöpler maden sahasında yaşanan katliamda işçilerin üyesi olduğu Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden-İş Sendikası'nın da sorumluluğu olduğu ortaya çıktı.

İliç ilçe merkezinde kaydedilen bir videoda, madende çalışan işçiler, Anagold ve Türkiye Maden-İş tarafından tehdit edildiklerini, zorla çalıştırıldıklarını söylüyor. Göçen pasanın altında kalan işçilerden Fahrettin Keklik'in, "Bu adamlar beni zorla sendikaya dön diye tehdit ediyor" dediğini anlatan bir kişi, "Fahrettin Keklik şu anda göçüğün altında. Bunlar Allah mı oldu? Biz insanız, bizim hakkımız, hukukumuz yok mu? Bu kadar acımız, bu kadar öfkemiz varken burada dolaşmasınlar. Zaten bizi susturan, bu hale getiren onlar. Onlarla işbirliği yaptılar, biz sesimizi çıkarmaya çalıştığımız zaman susturdular" sözleriyle sarı sendikacılara tepki gösterdi.

İşçilerin, "sus, seni işten atarım" diye tehdit edilerek maden sahasında katliama yol açan çalışma koşullarını anlatmalarının engellendiğini söyleyen bir kişi, "Mühendisi bireysel olarak tehdit ediyor, işten atıyor, işçiyi de susturuyor" diye konuştu.

'ARKADAŞIMI 19 LİRA İÇİN O TOPRAĞIN ALTINA GÖMDÜLER'
Anagold'un işlettiği Çöpler madeninde çalıştığını söyleyen bir işçi ise Türkiye Maden-İş'ten bahsederek, "Bizi bir şekilde korkuttular. O arkadaşın ölümü de hepimizin suçu. Bugün o adamlar oradaysa bunların yüzsüzlüğündendir, sesimizi çıkartmadığımızdan dolayı. Çevrede 'Anagold dünyanın parasını veriyor' diye bir algı var. Öyle bir şey yok! Benim arkadaşımı 19 lira için o toprağın altına gömdüler! O toprağın altına gömülmelerinin en büyük nedeni bunların (Türkiye Maden-İş'i kastederek) işverenlere çektiği peşkeşlik. Hepsi lüks içerisinde yaşıyor. Ama yarın yine hepimiz oraya gideceğiz, yine aynı olaylar olacak. Bilinçlenme olmadıktan sonra biz hep böyle devam edeceğiz" dedi.