18 Mayıs 2024 Cumartesi

Samsun Demokrasi Güçleri: Maden işçilerinin direnişini selamlıyoruz

Samsun Demokrasi Güçleri, Soma ve Ermenek'te baskılara rağmen sürdürdükleri direnişi selamladı. Demokrasi güçleri, "Soma ve Ermenek'teki kardeşlerimizin o barikatların karşısında korkusuzca dikilmeleri hepimizin onur kaynağıdır" dedi ve devam eden işçi direnişleriyle dayanışma çağrısı yaptı.

Samsun Demokrasi Güçleri Soma ve Ermenek'te direnişlerini sürdüren işçilerle dayanışma eylemi yaptı. Çiftlik Süleymaniye Geçidinde bir araya gelen Demokrasi Güçleri adına Züleyha Mangan basın açıklamasını okudu. 

Türkiye'nin emek cehennemine dönüştürüldüğünü belirten Mangan, kıdem tazminatının kaldırılmasına dair yapılan yeni düzenlemeyi hatırlattı. Düzenlemenin kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik saldırının yeni adını olduğunu belirten Mangan, pandemi sürecinin de fırsata çevrildiğini kaydetti. 

Mangan, "Patronlara sayısız teşvik, destek, vergi indirimi, muafiyeti sunanların işçi sınıfına mevcut kölelik rejiminin daha kuralsız hale getirilmesi dışında bir vaatleri yok! Hummalı bir çalışmayla patronların maliyetlerinin işçi sınıfının köleleşmesiyle en alt seviyeye çekilmesi peşindeler" diye konuştu. 

İşçi ve emekçilerin her türlü hareketini ezmek için devletin baskı ve zor aygıtlarını devreye soktuğunu söyleyen Mangan, maden işçilerinin direnişini selamladı. Mangan, "İşçi ve emekçilere dönük kapsamlı saldırıların gündemde olduğu bugünlerde kollarını, bacaklarını, gözlerini, ciğerlerini yerin yedi kat altında çalışırken öğüten, çalışırken ölen madenci kardeşlerimizin başlattıkları direniş, bu sürecin nasıl yürünmesi gerektiğini de bir kez daha ortaya koydu" dedi. 

Mangan açıklamasına şöyle devam etti:

"Soma ve Ermenek'ten Bağımsız Maden-İş öncülüğünde eşzamanlı olarak başlattıkları Ankara yürüyüşü, korku eşiklerinin aşılıp işçi sınıfının fiili meşru mücadele hattına güvenmesinin diri tuttuğu bir ruhu ifade ediyor. İşçilerin sınıf bilinciyle olgunlaşan cesareti, haklılıklarından aldıkları güç dışında bir güvencesi yok. Soma ve Ermenek'teki kardeşlerimizin o barikatların karşısında korkusuzca dikilmeleri hepimizin onur kaynağıdır. Bu onur, aynı zamanda bu duruşu sınıfın diğer bölüklerinin dayanışma pratikleriyle birleştirerek güçlendirme sorumluluğu demektir. Bizler Soma ve Ermenek işçilerinin çiğnene çiğnene ezilen onurlarına sınıf mücadelesinin, örgütlü hareketin gücüyle sahip çıkmalarını saygıyla selamlıyoruz."

Direnen işçilerle dayanışma çağrısı yapan Mangan, "İşçi sınıfını ve emekçileri bu onur bayrağını destek ve dayanışmayla daha da yukarılara çıkarmak için elbirliği yapmaya davet ediyoruz. Soma, Ermenek, Systemair HSK, Bimeks, Atlas Global, Uzel Makine, Real Market, Özer Elektrik, Muğla, Şanlıurfa, Kastamonu TÜVTÜRK, Çorum Ambarlar, Mersin ve Adana'daki Şişecam işçileriyle dayanışmak demek işçi sınıfı davasını büyütmek demektir" ifadelerini kullandı.