25 Kasım 2024 Pazartesi

Sağlık meslek örgütleri: Fiili çalışma süresi şartı kaldırılsın

Sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin fiili hizmet süresi zammına ilişkin açıklama yaptı. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçilerin dahil edildiği; geçmiş çalışma yıllarını kapsayan; fiili çalışma süresi şartını kaldıran yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır" taleplerini ifade etti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUD), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneği (THD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin fiili hizmet süresi zammı ile ilgili SES Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Basın açıklamasını sağlık emek ve meslek örgütleri adına SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden okudu. Erden, "Krizi gerekçe göstererek ekmeğimize el konulmak isteniyor, cebimizdeki üç kuruşa göz dikiliyor, haklarımız daha da budanmak isteniyor; krizi fırsat gören patronlar işçilerin mesai ücretlerine el koyuyor, işten çıkarmalar yaygınlaşıyor. 'Aynı gemideyiz' denilerek emekçilerden fedakarlık bekleniyor. Ancak krizi biz yaratmadık, sorumlusu biz değiliz, hiç bir hakkımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Tıpkı aylardır hakları için direnen Flormar işçileri gibi; tıpkı sendikalaşmaları engellenen ve 150 günden fazla süredir direnişlerine devam eden Cargill işçileri gibi ve tıpkı en insani, en temel hakları için mücadele eden havalimanı işçileri gibi... Ekmeğimizden, haklarımızdan ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
 
Yaygın bilinen ismiyle yıpranma payı, diğer adıyla fiili hizmet süresi zammının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin uzun zamandır gündeminde olduğunu vurgulayan Erden, "Bizimki gibi ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanların çalıştığı süreye ek emeklilik primi eklenmesi, erken emekliliğin sağlanması anlamına gelen bu hak, ilk olarak 1949 yılında, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hazırlanırken bazı meslek grupları için getirilmiş, daha sonra 2008 yılı Ekim ayı itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40. maddesiyle kapsam daraltılmış, süreler yeniden düzenlenmiş ve fiili hizmet süresi zammından yararlanma şartları da değiştirilmiştir" diye hatırlattı.
 
Çalışma ortamlarının fiziksel, kimyasal, biyolojik, psiko-sosyal ve ergonomik pek çok tehlike barındırdığına dikkat çeken Erden, "Enfekte materyalle temas, yaralanma, bulaşıcı hastalıklara maruz kalma, radyasyon, çeşitli gazlar, antiseptik malzemelere maruziyetin yanında, saatlerce ayakta durarak çalışma, hasta sedyesi taşıma gibi çeşitli faktörler, ayrıca uzun ve yoğun çalışma ve nöbetlerin sonucunda psikolojik olarak yıpranma, bütün bunlar yetmezmiş gibi giderek artan sayıda hasta-hasta yakını saldırısına maruz kalma bizlerin yapmakta olduğu işin maalesef birer parçası haline gelmiş durumdadır. Özetle sağlık ve sosyal hizmet iş kolu ağır ve tehlikeli iş kolu kapsamındadır. O sebeple de yıpranma payımızı talep etmekteyiz" dedi.
 
Yıllardır sağlık emek ve meslek örgütlerinin gerekçelerini de sunarak, yapılan işin yıpratıcılığa göre düzenlenmiş fiili hizmet tazminatı kanun teklifinin görmezden gelindiğini, "ben yaptım, oldu" denilerek sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve örgütlerinin dahil edilmeyerek düzenlemeye gidildiğini belirten Erden, "Yıllardır 'taleplerimiz torbaya sığmaz' diyerek tam da bunu kastetmekte idik. Maalesef ki yanılmadık, taleplerimiz torbaya sığmadı" ifadelerini kullandı.
 
Bu yasanın bu haliyle yürürlüğe girmesini kabul etmediklerinin altını çizen Erden, taleplerini şöyle sıraladı: "Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçilerin dahil edildiği; geçmiş çalışma yıllarını kapsayan; fiili çalışma süresi şartını kaldıran yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır."